Νέα ανατροπή στο εγχείρημα πώλησης του ΟΠΑΠ φέρνει η κλιμάκωση της αβεβαιότητας αναφορικά με το μονοπώλιο του Οργανισμού, έπειτα από τηναπόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου–στο πλαίσιο σχετικής προσφυγής μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών– να παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αν και η προσφυγή ήταν γνωστή, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να αποφανθεί επί του θέματος το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, εντείνει την αβεβαιότητα των υποψηφίων επενδυτών και ανατρέπει ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, αναδεικνύοντας ένα σενάριο για μια μακροχρόνια μίσθωση του ΟΠΑΠ έναντι τιμήματος που δεν θα απέχει σημαντικά από αυτό που προβλέπονταν για την παραχώρηση του 33% του Οργανισμού.
Πρόκειται για ένα σενάριο που σε ανύποπτη στιγμή είχε πέσει στο τραπέζι από συγκεκριμένα πολιτικά, επιχειρηματικά και εκδοτικά κέντρα. Η πρόταση αυτή εξυπηρετεί έναν βασικό στόχο: να χαμηλώσει το τίμημα για την απόκτηση του ελέγχου του ΟΠΑΠ, κάτι που ευνοεί τα σχήματα που εκ των πραγμάτων δεν διέθεταν την απαιτούμενη οικονομική ισχύ για να κερδίσουν έναν διαγωνισμό στον οποίο, βάσει των όρων του, βασικό κριτήριο ανάδειξης του νικητή είναι η οικονομική του προσφορά.
Καθώς ο πήχης χαμηλώνει, στο παιχνίδι μπαίνουν μνηστήρες οι οποίοι φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν την επιρροή που διαθέτουν, προκειμένου να μεταβάλλουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στην κούρσα για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ υπέρ τους. Στην προσπάθεια αυτή, συμμάχους διαθέτουν εκδοτικά συγκροτήματα που απολαμβάνουν σημαντικής οικονομικής στήριξης μέσω του ΟΠΑΠ με τη μορφή χορηγιών και διαφημιστικών κονδυλίων και πολιτικά συμφέροντα που είτε φιλοδοξούν να αποκτήσουν, είτε διαθέτουν επί μακρόν ερείσματα στις αποφάσεις για τη διαχείριση των κονδυλίων της εταιρείας.
Μίσθωση
Αντί, λοιπόν, πώλησης, προτάσσεται το εξής: μακροχρόνια μίσθωση του Οργανισμού και παραχώρηση του μάνατζμεντ, για περίοδο 20 - 25 ετών, με ένα τίμημα που προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει το ποσοστό του (34%) στο μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο και θα μπορέσει να αξιοποιήσει μετά την λήξη της συμφωνίας. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζεται, και η κυβέρνηση εμφανίζει ένα σημαντικό έσοδο στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων και των συμφωνηθέντων με τη Τρόικα, και “εξευμενίζονται” όσοι μιλούν για “ξεπούλημα” του ΟΠΑΠ στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η εκ νέου υποχώρηση της τιμής της μετοχής σε μια περίοδο που στο Χρηματιστήριο είχε ανακάμψει επιστρέφοντας στα επίπεδα των 7 ευρώ (δηλαδή σε τιμές προ 12μήνου) φαίνεται να εξυπηρετεί το σκοπό αυτό. Καθώς ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρότατες ρυθμιστικές εκκρεμότητες λόγω της αδυναμίας των αρμοδίων να διευθετήσουν οριστικά τα ζητήματα εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομολογία (υπάρχουν ζητήματα που εστιάζονται στην συμφωνία για απόκτηση της άδειας εκμετάλλευσης 35.000 VLTs, πέραν του μονοπωλίου) και με δεδομένο ότι το κράτος επί της ουσίας πουλάει το μονοπώλιο και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την Ελληνική Δημοκρατία, η αβεβαιότητα εντείνεται και μαζί, η ανησυχία για την τύχη του διαγωνισμού.
Τελεσίγραφο
Το εγχείρημα, ωστόσο, αντιμετωπίζει υπερβολικά μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που η κυβέρνηση δεχόταν να μεταβάλλει τον σχεδιασμό της. Η Τρόικα δεν συζητάει καν το σενάριο μιας μίσθωσης καθώς θεωρεί ότι μετά τις τράπεζες πρέπει να “κόψει” τις υπόγειες γέφυρες του χρήματος από και προς τον ΟΠΑΠ, ώστε να μειωθεί η ισχύ μιας επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ, στην οποία καταλογίζει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Στην κυβέρνηση έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους πως η πώληση του ΟΠΑΠ δεν είναι μια απλή αποκρατικοποίηση, κάτι που εκδηλώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Το τελεσίγραφο της Τρόικας δεν επιδέχεται παρερμηνειών, κάτι που καθιστά τη λύση της μίσθωσης ανεδαφική, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Επιπλέον, καθώς ο στόχος, με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα που απέστειλε η κυβέρνηση στην Τρόικα, από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ έχει ξεκάθαρα τεθεί στο 1 δισ. ευρώ, η διαφορά θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή νέων μέτρων σε μία περίοδο που η κοινωνική ανοχή δείχνει να δοκιμάζεται....
Ευθύνες
Για όλα όσα συμβαίνουν, βέβαια, οι ευθύνες του κράτους είναι τεράστιες. Εάν με υπεύθυνο και συστηματικό τρόπο έκλεινε όλες τις εκκρεμότητες αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας, εάν ρύθμιζε την αγορά των τυχερών παιχνιδιών όπως έπραξαν χωρίς να συναντήσουν σοβαρά εμπόδια άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σήμερα και θα εισέπραττε έσοδα από όλες αυτές τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο, και ο ΟΠΑΠ δεν θα αντιμετώπιζε νομικούς κινδύνους, θα γινόταν ανταγωνιστικότερος, άρα και η αξία του μεγαλύτερη. Αντ’ αυτού με ερασιτεχνικό τρόπο, με «μπαλώματα» και κατόπιν εορτής, δημιούργησε ένα πλαίσιο που κανείς δεν γνωρίζει πως και πότε θα λειτουργήσει. Και τον ίδιο τον ΟΠΑΠ υπερφορολόγησε, ακόμη και στα κέρδη των νικητών από το πρώτο ευρώ μπήκε χαράτσι, αγνοώντας εσκεμμένα όλους όσοι προειδοποίησαν πως και λιγότερα θα εισπράξουν, και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας θα συρρικνώσουν...
Πηγή : capital
0 γραψτε το σχολιο σας:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.