uk-gamblers-stats-356
Ένα ενδιαφέρον άρθρο τηςtelegraph.co.uk παρουσιάζει το πώς θα μεταβάλλει το τοπίο πιθανή φορολόγηση των παρόχων διαδικτυακού τζόγου στο Ηνωμένο βασίλειο.
Σε μία μελέτη της εταιρίας ορκοτών λογιστών Deloitte, για λογαριασμό της εταιρίας στοιχημάτων William Hill, διαπιστώνεται πως σε περίπτωση επιβολής φορολογίας 10% επί των μεικτών κερδών των online εταιριών, θα πληγούν οι στόχοι της κυβέρνησης για ”προστασία των καταναλωτών”. Η αγορά θα χάσει τουλάχιστον 27% των εσόδων, έσοδα που θα οδηγηθούν μέσω  εναλλακτικών καναλιών στοιχηματισμού, σε μη ελεγχόμενες αγορές. Σε περίπτωση που το ποσοστό οτυ φόρου ανεβεί στο 15%, οι απώλειες θα φτάσουν το 40%!
Ο τζίρος των εταιριών online τζόγου στην Αγγλία είναι 1.7δισ λίρες, ή 18% του συνολικού τζίρου της βιομηχανίας τζόγου. Οι εν λόγω εταιρίες διαφεύγουν του 15% της φορολόγησης  του Η.Β, με το να έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους όπως το Γιβραλτάρ και το Isle of Man.
Ωστόσο, τον Ιούλιο, ο υπουργός Τουρισμού John Penrose πρότεινε τη τροποποίηση του νόμου περί τυχερών παιχνιδιών, ώστε οι online εταιρίες να φορολογούνται με βάση όχι την έδρα αλλά τη τοποθεσία των καταναλατών, δηλαδή το Η.Β.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, όλοι οι φορείς, είτε έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε στο εξωτερικό, θα πρέπει να διαθέτουν άδεια της Επιτροπής Τυχερών Παιχνιδιών για να μπορέσουν να συναλλάσσονται με τους βρετανούς καταναλωτές.
Υπό το πρίσμα αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα ”επανεξετάσει την υπόθεση για την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος … και τη φορολόγηση επιχειρήσεων, με βάση την τοποθεσία του πελάτη ”. Αυτό προκάλεσε μια έντονη συζήτηση για το φορολογικό συντελεστή που θα μπορούσε να επιβάλλεται απευθείας κατά τη διεκπεραίωση των στοιχημάτων, με τους bookmakers να φοβούνται ακριβώς αυτό, ότι τα στοιχήματα στο διαδίκτυο θα μπορούσαν επίσης να φορολογούνται απευθείας με 15%.
Η έκθεση της Deloitte προειδοποιεί ότι οι πιο μικρές επιχειρήσεις online τζόγου, που αντιπροσωπεύουν το 13% του τζίρου του κλάδου, θα οδηγηθούν σε αποχώρηση ακόμα και με 5% φορολόγηση επί του κάθε διεκπεραιωθέντος στοιχήματος. Αν η φορολόγηση φτάσει το 15% σχεδόν το 40% του κλάδου θα αναγκαστεί σε αποχώρηση.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο θα ωθήσει περισσότερους παίκτες του Ηνωμένου Βασιλείου σε μη ελεγχόμενες αγορές, αλλά θα ήταν καίρο χτύπημα στα έσοδα των εταιριών και συνεπώς και στις διαφημιστικές τους δαπάνες και χορηγίες.
Ο Ralph Topping, διευθύνων σύμβουλος της William Hill  , δήλωσε: ”Τα χρήματα θα βρίσκουν πάντα μια διέξοδο. Περισσότεροι άνθρωποι θα πάνε στο εξωτερικό ή σε μη ελεγχόμενες αγορές, όπου ο καταναλωτής δεν προστατεύεται. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση βγάζει νόημα από τα λεγόμενα μου. ”
Εκπρόσωπος του Υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε: «Οι απαντήσεις στην αναθεώρηση είναι στο στάδιο της αξιολόγησης.”
Όπως γίνεται κατανοητό, με 30% φορολόγηση επί των μεικτών κερδών των εταιριών και 10% φορολόγηση επί των στοιχημάτων ξεχωριστά που προτείνεται στην χώρα μας, είναι δύσκολο να βρούμε ποια εταιρία θα δεχθεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται.
Και με το κλάδο των εταιριών διαδικτυακού τζόγου και ΜΜΕ να είναι πλέον σχεδόν αλληλένδετοι λόγω του ότι ένα τεράστιο κομμάτι των έσοδων των ΜΜΕ προέρχεται από αυτές τις επιχειρήσεις, καλό θα ήταν να βρεθεί μια πιο βιώσιμη λύση, ώστε και το κράτος να λάβει φόρους, το μέγεθος και ο τρόπος είσπραξης τους όμως να μη καθιστά αδύνατη την λειτουργία των εταιριών.