Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΚΙΜΩΝ ΚΛΩΝΑΡΗΣ : «αλλαγή των λογαριασμών Όψεως Πράκτορα και ΟΠΑΠ»


Κίμων Κλωνάρης,
ένας πράκτορας ΟΠΑΠ από τη Θάσο

5 Μάρτη 2012

«Παρακαλώ τα σχόλια σας»

Στον φιλόξενο χώρο της «ηλεκτρονικής αγοράς ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των πρακτόρων ΟΠΑΠ» που προσφέρει το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΥΧΕΡΩΝ, εξακολουθεί να είναι δυσχερής η διεξοδικότερη ανάλυση συγκεκριμένων θεμάτων, λόγω της επιλεγείσας μεθόδου διαλόγου (CHAT). Τόσο η ταχύτητα της ανταλλαγής σχολίων (σύμφωνα με την έννοια ακριβώς της παρεΐστικης ζωντανής κουβέντας) όσο και του περιορισμού του μεγέθους ανά παρέμβαση αλλά κι η δυσχερής παραπομπή στο «ιστορικό», είναι μερικοί από τους λόγους που μπορώ να επικαλεστώ ως επιχειρήματα της παρατήρησης μου. Ωστόσο κάποια θέματα, που ίσως αξίζει να αναλυθούν εμπεριστατωμένα, δεν έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις κεντρικής ανάρτησης.

Σε συνδυασμό των ανωτέρων, ίσως η αδυναμία οδηγήσει στο καλύτερο. Προτείνω λοιπόν τη δημιουργία ειδικής στήλης στην πρώτη σελίδα, σε χωριστή περιοχή. Εκεί να αναρτώνται εξειδικευμένα θέματα. Προσφάτως μάλιστα συνειδητοποίησα τη δυνατότητα «διαλόγου» μέσω των «σχολίων». Νομίζω ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.

Ως πρώτο θέμα προτείνω την «αλλαγή των λογαριασμών Όψεως Πράκτορα και ΟΠΑΠ»

Σε σωρεία έκτακτων ενημερώσεων (χθες πρωτοσέλιδο στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», σήμερα ένα από τα κύρια ρεπορτάζ στις πρωινές εκπομπές) αναφέρεται η αιφνιδιαστική εφαρμογή του παλιού νόμου για τη δυνατότητα της κάθε ΔΟΥ να κατάσχει τους Τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου έως και το ποσό της οφειλής. Από τους καταθετικούς λογαριασμούς εξαιρούνται μόνο οι προθεσμιακοί. Άρα το μέτρο αφορά και τους λογαριασμούς όψεως των Πρακτόρων ΟΠΑΠ, που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των εκκαθαρίσεων προς την εταιρία.

Κατά τη χρονική περίοδο προεδρίας του συνδικαλιστικού μας οργάνου, είχα πολλές φορές λάβει γνώση σχετικών καταγγελιών. Οι Τράπεζες συγκεκριμένων νομών, διαφορετικών κάθε φορά, προχωρούσαν σε κατάσχεση των καταθέσεων των πρακτόρων για την ΟΠΑΠ και το απόγευμα οι συνάδελφοι έβρισκαν τα τερματικά τους «απενεργοποιημένα λόγω οφειλής στην εταιρία»! Επίσης είχα ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Οικονομικών – Γενική Διεύθυνση Εσόδων) πως μπορεί οι πράκτορες ΟΠΑΠ να μην έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης ψευδών δηλώσεων εισοδήματος ΑΛΛΑ ήταν πάνω πάρα πολλές εκατοντάδες οι συνάδελφοι που δεν αποπλήρωναν τελικά τις οφειλές τους (σε τεράστιο ποσό).

Στο μικρό διάστημα, από τις καταγγελίες μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου, είχα προχωρήσει σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα της ΟΠΑΠ, στην ακόλουθη πρόταση αλλαγής του καθεστώτος κατάθεσης των εκκαθαρίσεων μας ανά λογιστική περίοδο.

Να καταργηθεί ο λογαριασμός όψεως και οι καταθέσεις να πηγαίνουν απ’ ευθείας στον λογαριασμό της ΟΠΑΠ. Σε περίπτωση καταβολής της εκκαθάρισης πριν την καταληκτική ημερομηνία (δηλαδή από Τρίτη ή από Παρασκευή, κατ’ ευθείαν με την έκδοση της εκκαθάρισης) και στην τελική προθεσμία, τα χρήματα να μπορούν να χρησιμοποιούνται και ως εγγύηση αύξησης του ορίου πωλήσεων. Από τη μέρα έκδοσης του εκκαθαριστικού ως και την τελική προθεσμία κατάθεσης της υποχρέωσης (δηλαδή από Τρίτη πρωί μετά το εκκαθαριστικό ως και τις 14:30 την Πέμπτη και ανάλογα από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα) οι εξαργυρώσεις των κερδών να ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ άμεσα από το αρχικό ποσό της οφειλής!

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος καταβολής της διαφοράς από την ΟΠΑΠ στον πράκτορα τυχόν πιστωτικής εκκαθάρισης, είχα προτείνει την εναλλακτική λύση να υπάρχει η δυνατότητα εξαργύρωσης στην Τράπεζα κερδών από 1.000 ως 5.000 ευρώ, που τότε ήταν το κατώτατο όριο. Σήμερα οι 5.000 μειώθηκαν ήδη δια νόμου στα 1.500 ευρώ και τα πιστωτικά εκκαθαριστικά μειώθηκαν κατακόρυφα.

Μια άλλη λύση (που προσφέρει η τεχνική ανάπτυξη του portal των πρακτόρων ΟΠΑΠ) είναι η εξαργύρωση «μεγάλων» κερδών και ως τα 1.500 ευρώ (ας πούμε από 100 ευρώ ως 1.500) κατ’ ευθείαν στο portal. Ο πράκτορας πληκτρολογεί τον κωδικό του δελτίου και τα κέρδη αφαιρούνται απ’ ευθείας από την υποχρέωση καταβολής του στην ΟΠΑΠ, από το εκκαθαριστικό που έχει ήδη εκδοθεί.

Ζητώ από τους συναδέλφους να συζητήσουμε το θέμα μέσω «σχολίων» και όπου καταλήξουμε, κάποιο από τα Σωματεία μέλη της ΠΟΕΠΠΠ να το προτείνει ως εισερχόμενο στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, η οποία θα διαπραγματευτεί τη τελική πρόταση με την ΟΠΑΠ.

Η κατάσχεση λογαριασμών οφειλετών του δημοσίου είναι σωστό μέτρο. Αν κάποιος που χρωστά στο δημόσιο έχει κάνει πακέτο στη Τράπεζα, καλώς να του το πάρουν. Οι δικοί μας λογαριασμοί όμως είναι διαφορετικοί. Δεν είναι δικά μας χρήματα.

Αν δεν βρούμε γρήγορα λύση, πάρα πολλοί πράκτορες θα αντιμετωπίσουν την απόγνωση.
Κίμων Κλωνάρης

19 γραψτε το σχολιο σας:

κιμωνα πολυ καλη η προταση σου.τι εγινε και δεν υλοποιηθηκε?που κολλησε?ειδικα η λυση με την χρηση της διαδυκτιακης πυλης για αμεση εξαργυρωση και πιστωση στο πλαφον μου φαινετε εξαιρετικη.υπαρχει ομως αυτη η τεχνικη δυνατοτητα απο τον οπαπ?

Επειδη το θεμα ειναι σοβαρο να κανετε εσεις την εισηγηση στην ΠΟΕΠΠΠ να συζητηθει το θεμα,να γινουν επαφες με ΟΠΑΠ, κανεις δεν μπορει να μεταφερει καλυτερα το θεμα απο εσας που το κατεχετε, μαζι με την προταση σας.

θα συμφωνησω με τον φιλο πιο πανω , κιμων πιστευω οτι εισαι ο καταλληλος ανθρωπος για αυτο το θεμα , και δεν ξερω αν πρεπει να υπαρξει και ενας διαλογος με την ποεπππ ωστε να κατατεθει μια προταση που να μπορει να μας εξασφαλιζει

παλιοτερα θυμαμαι οτι μας δειναν την δυνατοτητα να πληρωνουμε το εκκαθαριστικο τριτες και παρασκευες στον λογαριασμο του οπαπ και μετα στελναμε με φαξ με τα στοιχεια μας στο λογιστηριο. θα μπορουσε να ξαναγινει αυτο με οσους πρακτορες εχουν καποιο προβλημα με την εφορια τους

τροποι υπαρχουν πολλοι για να δοθει λυση στο προβλημα, αρκει ο οπαπ να δειξει αποφασιστικοτητα στο να προστατευσει 1) τα δικα του χρηματα και 2) το δικτυο του

Η κατάσχεση λογαριασμών οφειλετών του δημοσίου είναι σωστό μέτρο. Αν κάποιος που χρωστά στο δημόσιο έχει κάνει πακέτο στη Τράπεζα, καλώς να του το πάρουν. Οι δικοί μας λογαριασμοί όμως είναι διαφορετικοί. Δεν είναι δικά μας χρήματα.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΩΣΤΟ

μπραβο κιμων μπραβο !!!!!!!!! βρειτε μια λυση ρε παιδια ,μιλαμε οτι μπορουν και για 3000 να σου κανουν κατασχεση τους λογαριασμους και να πω οτι δικα μας τα λεφτα , ξερετε τι ειναι να ξυπνας και φοβασαι να πας να πληρωσεις το εκκαθαριστικο σου επειδη χρωστας την εφορια 3000 η 5000 ευρο ; να μην μπορεσεις να δουλεψεις και που να τα βρεις αυτα τα λεφτα αυτες τις εποχες , κιμων φοβαμαι μιλαω σοβαρα καθε φορα που παω να πληρωσω ρωταω ποσο υπολοιπο εχω και παντα παω αργα το μεσημερι μην γινει κατι και τρεχω μετα

πρεπει να υπαρξει μια εξαιρεση για τους πρακτορες οπαπ γιατι δεν ειναι δικα τους λεφτα μεταφερουν λεφτα του οπαπ και κατα επεκταση του κρατους , ειναι γελοιο να γινοντε κατασχεσεις λογαριασμων πρακτορων και να τους στερουν την δουλεια με αυτον τον τροπο

η ποεπππ τι κανει για αυτο το θεμα που ειναι ακρως συνδικαλιστικο δεν θα επρεπε να λειτουργισει με τετοιο τροπο ωστε να μας εξαιρει απο αυτη την κλεψια ; αλλα εδω αλλα πραγματα δεν κανει θα κανει και αυτο που ειναι στα μετρα της ;

επισης στις ρυθμισεις στην εφορια για ατομικες επειχηρησεις ειναι μεχρι 10.000 ευρο ενω για οε μεχρι 75.000 γιατι κυριοι τις ποεπππ δεν απαιτητε μαζι με το επαγγελαματικο επημελλητηριο την εισοδο και των πρακτορειων για χρωστουμενα στην εφορια πανω απο 10.000 οταν το μεγαλυτερο μερος αυτων ειναι ατομικες επειχηρησεις ;; η δεν το κανετε επειδη εχετε καβατζοθει και τα κανατε οε ολοι σας εκει στην ποεπππ

τι να κανει ρε φιλε , αν δεν εχουν προβλημα αυτοι σιγα μην τρεξουν για σενα , τι περιμενεις οι εργατοπατερες πεθαναν

Η Κατάσχεση χρημάτων από λογαριασμό είναι λάθος μέτρο .Εξηγώ την αιτία του λάθους:Εφόσον υπάρχουν τα διοικητικά δικαστήρια, δεν μπορούν να κινούνται σε 2 σταθμά.Αν κάποια υπόθεση εκκρεμεί πως θα αφαιρεθούν χρήματα από λογαριασμό ?
Καθαρά παράνομη και παράλογη πράξη.....

ego praktoras den eimai paidia kai sygnomi poy parembeno sthn koubenta sas alla diabasa ola ayta kai trelathika , einai dynaton re paidia na phgainete ta lefta tou opap kai na yparxei h dynatothta na sas ta desmeysei h eforia ? ti pragmata einai ayta oyte sthn oygkanta thn trela mou mesa , kai paly sygnomi gia thn parembasi alla trelathika me ayta pou diabasa

ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕΣΑΝ ΤΟΝ ΣΕΠΠΠ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΛΑΙΜΕ ..

ΣΕΠΠΠ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΑΦΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞΩΦΛΗΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ...

ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ

λέγαμε κάποτε πως αν ζητήσει η ΟΠΑΠ ασφαλιστική και φορολογική ενημερώτητα θα υπάρχει πρόβλημα, για να ανοίξουμε τα ''βιβλία'' δεν τα ζήτησαν, μας εξαίρεσαν, αν πουληθεί η ΟΠΑΠ δε θα τους εμποδίσει τίποτα να το κάνουν και φυσικά δεν θα εισπράτουμε δημόσιο χρήμα οπότε καμία ''άφεση αμαρτιών'' δεν θα πάρουμε, για όσους ζητούν εξαίρεση!!!!!

ειναι ενας νομος του κρατους αλλα το ζητημα σε αυτο τον νομο ειναι οτι δεν ειναι δικα μας τα λεφτα !!!!! τι να κανουμε δηλαδη θα μας στερησουν την δουλεια μας με οτι αυτο συνεπαγεται για μια οφειλη στην εφορια ;;;; πιστευω οτι ειναι ακρως συνδικαλιστικο το θεμα και πρεπει να πιεσει προς πασα κατευθυνση η ποεπππ

Πάρα πολύ σωστή πρόταση που αξίζει περαιτέρω ΔΡΑΣΗΣ και όχι μόνο σχολιασμού.

ωραια μας τα λες κιμων αλλα πρεπει να ενεργησουμε , κουραστηκαμε απο λογια , ναι ειναι συμαντικο το θεμα ναι υπαρχουν πρακτορες που κινδυνευουν και τι κανουμε για αυτο ; τιποτα κανεις και εσυ κιμων τα λες και τι γινεται ; τιποτα , οπως λεει και ο πετρος πρεπει να δρασουμε

θεμα που απασχολει αρκετους συναδελφους ,το σημαντικοτερο ομως ειναι οτι μαλλον θα απασχολησει παρα πολλους απο εδω και περα.

υπηρχαν ηδη συναδερφοι με οικονομικα προβληματα λογω κακοδιαχειρισης η αλλων σοβαροτερων αιτιων ,οι οποιοι ηταν ηδη ανοικτοι σε ρυθμισεις με τον οπαπ και το δημοσιο.με την κριση το θεμα οπως ειναι λογικο διογκωθηκε.

το θεμα ειναι ομως οτι με την υπαγωγη μας στα βιβλια και φυσικα με τα νεα φορολογικα μετρα οπως ειναι η μειωση του αφορολογητου η καταργηση διαφορων φοροαπαλλαγων η μη εκπτωση των εισφορων στον οαεε και φυσικα η κατακορυφη πτωση του τζιρου ,θα βαλουν τη θηλια στο λαιμο πολλων απο εμας.

ηδη τα μηνυματα μιλανε για πτωση που κυμαινεται απο 30 εως και 50% η οποια ομως δεν εχει κανενα φορολογικο αντικρυσμα.αντιθετα θα κληθουμε να πληρωσουμε τα ιδια η και περισσοτερα!

οπως καταλαβαινετε η προληψη ειναι η καλυτερη μεθοδος αποφυγης τετοιων καταστασεων.το θεμα ειναι σοβαρο και δε μπορει να ισχυριστει κανενας οτι δεν τον αγγιζει η οτι δεν θα τον αγγιξει.
σε τετοιο οικονομικο περιβαλλον καθε τετοιος ισχυρισμος θα θεωρηθει το λιγοτερο αστειος.

δε μιλαμε πλεον για επαγγελματιες η μη επαγγελματιες ,οπως χαρακτηριστικα λενε πολλοι απο εμας,δε μιλαμε για μαγκες και δαγκες ,μιλαμε για κατι που ερχεται.

θα το προτεινω στο σωματειο μου ετσι ωστε να μπορεσουμε να το στειλουμε στην ποεπππ.

AN ΘΕΛΕΙ Ο ΟΠΑΠ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΟΠΑΠ ΜΕ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ ΟΛΟΥΣ THEODORA

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.