Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Κ.Κ. προς Ε.Ε.Ε.Π.

Κλωνάρης Κίμων
Θάσος Θάσου - Π. Μελά 13 / Τ.Κ. 64004
01/9/2014
Τηλ.: 2593022200
Τηλεομοιοτυπία: 2593058110
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: klonariskimon@gmail.com



Προς την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

Θέμα: Ανάπτυξη των 16.500 VLT τής ΟΠΑΠ στα πρακτορεία της 

Αξιώτιμες κυρίες και κύριοι,

η οικογένειά μου βιοπορίζει από την εκμετάλλευση πρακτορείας τυχηρών παιγνίων ΟΠΑΠ. Το οικογενειακό πρακτορείο μετά από δεκαετίες σήμερα λειτουργεί στο όνομα τού γιού μου, εντούτοις αποτελεί το αποκλειστικό έσοδο όλων μας. Άλλοι πόροι δεν υπάρχουν, ούτε αποταμίευση αφού το σύνολο επενδύθηκε στον πλήρη εκσυγχρονισμό τού καταστήματος ενώ η οικονομική μας κατάσταση επιβαρύνθηκε καταστροφικά κι από τραπεζικό δανεισμό για την ολοκλήρωσή του. Αναφέρω τα ανωτέρω διότι οποιαδήποτε περαιτέρω απώλεια εσόδων (πέραν των συνεπειών τής κρίσης) θα διέλυε κάθε ελπίδα επιβίωσής μας.   

Από εμπλοκή μου στον συνδικαλισμό τού επαγγελματικού κλάδου πρακτόρων ΟΠΑΠ σε υπεύθυνη θέση, έγκαιρα έγινα άμεσα κι έμμεσα γνώστης λεπτομερειών των επιχειρησιακών σχεδίων τής τότε διορισμένης από την Πολιτεία διοίκησης τής ΟΠΑΠ για τη δημιουργία δικτύου εκμετάλλευσης VLTs. Έχοντας την οικονομική πεποίθηση πως η κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με αναπτυξιακή επένδυση, τολμήσαμε την κατασκευή (ηλεκτρονικά, λειτουργικά και αρχιτεκτονικά) καταστήματος ΟΠΑΠ που έχει κάθε δυνατότητα υποδοχής των VLTs, ώστε να περιορίσουμε τη μελλοντική ζημία από τον ανταγωνισμό των παραδοσιακών παιγνίων ΟΠΑΠ με τα VLTs.

Η σχέση τού πράκτορα ΟΠΑΠ με την ΟΠΑΠ Α.Ε. καθορίζεται σαφέστατα από ατομική σύμβαση 27 άρθρων και 5 παραρτημάτων. Εκεί ορίζεται ότι η ΟΠΑΠ «προς επίτευξη του εταιρικού της σκοπού διατηρεί σε όλη την ελληνική επικράτεια δίκτυο από Πράκτορες, οι οποίοι συνδέονται κατά αποκλειστικότητα με την ΟΠΑΠ ως προς τις δραστηριότητες, τις σχετικές με τα τυχηρά παίγνια. Το ως άνω δίκτυο ενεργών Πρακτόρων, αποτελεί το μοναδικό φυσικό δίκτυο τής ΟΠΑΠ». Παρακάτω συνδέει άρρηκτα την έννοια τού Πράκτορα με το κατάστημα διεξαγωγής των τυχηρών παιγνίων που προβλέπει η από 15/12/ 2000 Σύμβαση ΟΠΑΠ - Ελληνικού Δημοσίου. (ΠΡΟ-ΠΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, KINO, ΤΖΟΚΕΡ κλπ). Λέει: «Η άδεια Πράκτορα ΟΠΑΠ ισχύει για το κατάστημα, για το οποίο εκδόθηκε» και «απαγορεύεται να δραστηριοποιείται εκτός καταστήματος». Η άρρηκτη σχέση Πράκτορα και Πρακτορείου ως Κατάστημα διεξαγωγής των υφισταμένων παιγνίων ΟΠΑΠ, επαναλαμβάνεται συνεχώς στην εν λόγω ατομική σύμβαση αλλά ομοίως και στην Υπουργική Απόφαση 25148/27.10.1999 ΦΕΚ Β 2004/11.11.1999, που ίσχυε.

Ο εκ των υστέρων Νόμος 4002/2011 με τις τροποποιήσεις του ακόμη κι αν έδινε την ευχέρεια στην εταιρία να κερδίσει πλεονεκτήματα σε βάρος των υφισταμένων ενεργών πρακτόρων ΟΠΑΠ και των εν λειτουργία καταστημάτων τους, δεν απαλλάσσει την ΟΠΑΠ από την υποχρέωσή της να υλοποιεί τα εις την Ατομική Σύμβαση ΟΠΑΠ - Πράκτορα συμφωνηθέντα, αφού πάγια νομική αρχή ορίζει πως «τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν».

Η Κοινή Αντίληψη νομοθέτη κι όλων των πολιτών για την έννοια «Πρακτορείο ΟΠΑΠ» είναι σαφώς η εικόνα των καταστημάτων «Προ-Πο», γι’ αυτό και κατά την εξέταση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τού σχεδίου νόμου «ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ακούστηκε πολλές φορές η λέξη «Προποτζίδικα» αντί «Πρακτορείων ΟΠΑΠ».

Κατά το γράμμα τού Ν.4002/2011 Άρθρο: 39 – (Αδειοδότηση τυχερών παιγνίων) παρ. 2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών χορηγείται μια άδεια στην ΟΠΑΠ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 2843/2000 (Α' 219) για το σύνολο των 35.000 παιγνιομηχανημάτων. Από τα ανωτέρω, τα 16.500 παιγνιομηχανήματα εγκαθίστανται και εκμεταλλεύονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. μέσω των πρακτορείων της. Αρθρο: 42 - (Πιστοποίηση καταστημάτων) παρ. 2. Επιτρέπεται η εγκατάσταση, λειτουργία και διεξαγωγή, στο πλαίσιο άσκησης επιτηδεύματος, των τεχνικών - ψυχαγωγικών παιγνίων σε αμιγείς ή μικτούς χώρους, ενώ των "τυχαιρών" παιγνίων με παιγνιομηχανήματα μόνο σε αμιγείς χώρους. α) «Αμιγής χώρος» διεξαγωγής παιγνίων είναι κατάστημα, στο οποίο επιτρέπεται η διεξαγωγή αποκλειστικά είτε τεχνικών - ψυχαγωγικών είτε τυχερών παιγνίων, σύμφωνα με τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Τα πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α. Ε. θεωρούνται αμιγείς χώροι για την εγκατάσταση τυχερών παιγνίων, εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται με τον Κώδικα Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων.

Στην δική σας «Απόφαση ρύθμισης θεμάτων διεξαγωγής και ελέγχου τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT», στο άρθρο 40.3.3 ορίζετε πως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ πιστοποιούνται ως καταστήματα τύπου ΣΤ σχεδόν αυτομάτως (εκτός τής απαίτησης 40 + 3 + 3 + 3τ.μ). Επομένως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ αναφέρονται διακριτά από όλα τα άλλα καταστήματα.

Τα καταστήματα αμιγών χώρων διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω VLT χαρακτηρίζονται τύπου Β (έως 25 VLT) αν πληρούν προϋποθέσεις που ορίσατε ως Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Τη δυνατότητα λειτουργίας αίθουσας τύπου Β στα πρακτορεία ΟΠΑΠ δεν την εξαιρεί το γράμμα τού Νόμου ούτε ο Κανονισμός σας. Απεναντίας στο 41.4 ορίζετε πως στους περιορισμούς τής παραγράφου 41.3 (αποστάσεις καταστημάτων διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT) εξαιρούνται τα καταστήματα «που λειτουργούσαν πριν την εφαρμογή τού νόμου 4002/2011». Τέτοιοι αμιγείς χώροι που ήδη λειτουργούσαν πριν τον νόμο, δεν μπορεί παρά να είναι μόνο τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Το οικογενειακό μας πρακτορείο πληροί όλες τις προδιαγραφές για τύπου ΣΤ και διαθέτει επιπλέον ειδικό χώρο (χωρισμένος με χτιστό χώρισμα, χωριστή ψύξη θέρμανση κι εξαερισμό 92%, χωριστή τουαλέτα κι επιπλέον είσοδο) για τύπου Β. Επίσης διαθέτει όλες τις ηλεκτρολογικές απαιτήσεις λειτουργίας των VLT.

Για όλα αυτά ζητώ την έγκυρη απάντησή σας:

α) Έχει δικαίωμα η ΟΠΑΠ Α.Ε. να μη χρησιμοποιήσει ως κατάστημα τύπου ΣΤ τα εν λειτουργία πρακτορεία που πληρούν τις προϋποθέσεις τού Νόμου και τού Κανονισμού σας;

β) Δικαιούμαστε να λειτουργήσουμε στον επιπλέον διαθέσιμο χώρο και κατάστημα τύπου Β, εάν ο έλεγχός σας αποδείξει ό,τι ανταποκρινόμαστε στις κανονιστικές απαιτήσεις;

γ) Έχει δικαίωμα η ΟΠΑΠ να αναπτύξει το δίκτυο των 16.500 VLTs σε αίθουσες «Τύπου Β» εκτός πρακτορείων κι ανταγωνιστικά σε αυτά;

δ) Ο νομοθέτης με τούς συνεχείς περιορισμούς που πρόβλεψε, κάνει σαφές πως δεν επιθυμεί την αλματώδη διευκόλυνση τής πρόσβασης των Ελλήνων στα τυχηρά παίγνια. Αν η ΟΠΑΠ Α.Ε. δημιουργήσει κατ’ ελάχιστον 660 νέους χώρους (16.500 δια 25 VLTs) εκτός των υφισταμένων σχεδόν 5.000 πρακτορείων της, ικανοποιείται η πρόθεση τού Νομοθέτη;

Περιμένοντας με αγωνία την καθοριστική για το μέλλον μας απάντησή σας,

Κλωνάρης Κίμων




0 γραψτε το σχολιο σας:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.