Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΟΠΑΠ: “Υπεύθυνο παιχνίδι” στην πράξη

 

 

Σταθερός στόχος της ΟΠΑΠ ΑΕ παραμένει το «Υπεύθυνο Παιχνίδι». Αυτό αποδεικνύει ο τρόπος και οι κανόνες που διεξάγονται τα παιχνίδια στα πρακτορεία της.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχωρά ακόμη ένα βήμα μπροστά. Επιδιώκει να στηρίξει όχι μόνο την καταπολέμηση του «εθισμού στα τυχερά παιχνίδια» αλλά και την πρόληψή του.

Ως μεγάλη και υπεύθυνη εταιρεία διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών, αποφάσισε να δαπανήσει και χρόνο και χρήμα για να διασφαλίσει την ελληνική κοινωνία από τη δημιουργία και την εξάπλωση ενός τέτοιου φαινομένου, όχι μόνο από τη δική της επιχειρηματική δράση, αλλά απ' όλες τις εκφράσεις των τυχερών παιχνιδιών που βρίσκονται πλέον στη διάθεση των Ελλήνων.

Πρόσφατα, λοιπόν, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Α' Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτιο Νοσοκομείο, προκειμένου να διεξαχθεί συστηματική επιστημονική έρευνα, μέσω της οποίας:
-θα αποτυπωθεί το φαινόμενο του παθολογικού τζόγου στη χώρα μας
-θα παρακολουθηθεί σε διάρκεια η εξέλιξή του στο χρόνο
-θα διατυπωθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα αναπτυχθούν επιλεγμένες- στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι πρόβλημα στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ωστόσο, με δεδομένο ότι μικρότερες ηλικίες –κυρίως έφηβοι- έρχονται ολοένα και περισσότερο σε επαφή με κάθε είδους τυχερά παιχνίδια, η ΟΠΑΠ ΑΕ θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο να καταγραφεί συστηματικά αυτή η τάση, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος ανάπτυξης φαινομένων εθισμού στον τζόγο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το ποσοστό των νοσηλευόμενων για παθολογικό τζόγο στη Γερμανία, τριπλασιάστηκε κατά τη δεκαετία 2000 – 2010. Μάλιστα, αφορούσε κυρίως ανδρικό πληθυσμό που είχε εθιστεί από την ηλικία της εφηβείας.

«Έως σήμερα, δεν έχει ερευνηθεί κατά τρόπο συστηματικό και επιστημονικά άρτιο το φαινόμενο του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Συνέπεια αυτής της απουσίας είναι να μην μπορεί να εκτιμηθεί αν ενεδρεύει ο κίνδυνος του  παθολογικού τζόγου και στην ελληνική κοινωνία, γεγονός που έχει διαπιστωθεί σε άλλες κοινωνίες και ιδίως μεταξύ των νέων» τόνισε κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ Γιάννης Σπανουδάκης.

Την κρισιμότητα της πρόληψης του φαινομένου μέσω της επιστημονικής καταγραφής και παρακολούθησής του, επεσήμανε και ο Διευθυντής της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γιώργος Παπαδημητρίου: «Πολλά άτομα που έπαιζαν συστηματικά τυχερά παίγνια στην παιδική και την εφηβική ηλικία, εκδήλωσαν αργότερα παθολογικό τζόγο, κατά την ενήλικη ζωή. Ο κίνδυνος αυξάνει με τις νέες μορφές τζόγου που έχουν πρόσφατα εμφανιστεί, κυρίως με τη μορφή του τζόγου μέσω του διαδικτύου».

Η έρευνα θα ξεκινήσει με  πανελλαδικό δείγμα 5.000 ατόμων, ηλικίας 15 ετών και άνω και θα συνεχιστεί με τη συστηματική παρακολούθηση όσων ατόμων εντοπιστούν να παρουσιάζουν στοιχεία εθισμού. Θα καταλήξει με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου διαρκούς καταγραφής και παρακολούθησης του φαινομένου, μέσα από το οποίο θα μπορεί να γίνει η διατύπωση προτάσεων για την εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής αποτροπής εξάπλωσης του φαινομένου.

Παράλληλα με την έρευνα, θα συνεχιστεί και η λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής (1114) Ψυχολογικής Υποστήριξης για τον Τζόγο του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ. Η υπηρεσία, η οποία επιχορηγείται επίσης από την ΟΠΑΠ Α.Ε., είναι στελεχωμένη από τρεις ειδικούς ψυχικής υγείας και απευθύνεται σε παίκτες, συγγενείς και φίλους που καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις σχετικές με τον τζόγο.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. διατηρεί ως στόχο της τη διεξαγωγή «Υπεύθυνου Παιχνιδιού». Η προστασία των παικτών της, αλλά και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου από φαινόμενα εθισμού στον τζόγο αποτελεί βασική της προτεραιότητα. Και η πρωτοβουλία της να στηρίξει την συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα  αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ πρεσβεύει το «Υπεύθυνο Παιχνίδι» στην πράξη.

0 γραψτε το σχολιο σας:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.