Όταν το 2010 η Πολιτεία σταμάτησε -λόγω κρίσης- να στηρίζει οικονομικά την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την προετοιμασία των αθλητών, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεψαν ότι η Ελλάδα θα έστελνε μια μικρή και αδύναμη αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Δεν ήταν μόνο οι επιχορηγήσεις προς την ΕΟΕ.
Ψαλίδι έπεσε και στα χρήματα που λαμβάνουν οι ομοσπονδίες των διαφόρων αθλημάτων, ενώ, όπως είναι λογικό στην εποχή μιας τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης, και οι περισσότεροι από τους χορηγούς έκλεισαν τις στρόφιγγες προς ομοσπονδίες, συλλόγους και αθλητές. Ξαφνικά οι Έλληνες αθλητές έπρεπε να γυμνάζονται, να τρέφονται και να ντύνονταιαποκλειστικά με δικά τους μέσα. Ακόμη και οι συμμετοχές τους σε αγώνες του εξωτερικού μειώθηκαν δραστικά, ενώ οι εγχώριες διοργανώσεις γίνονταν κάθε χρόνο και πιο φτωχές.
Κι όμως, λίγες ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και παρά τις αφάνταστα αντίξοες συνθήκες για τον ελληνικό αθλητισμό, η αποστολή που ξεκινάει από σήμερα το ταξίδι της για την πιο μεγάλη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση αριθμεί 105 αθλητές! Και μάλιστα αθλητές με αρκετές ελπίδες για επιτυχίες και –γιατί όχι;- μετάλλια.
Δύο είναι οι παράγοντες που έπαιξαν τον πιο σημαντικό ρόλο στο να φύγουμε για το Λονδίνο με μια τόσο μεγάλη και τόσο αξιοπρεπή όσον αφορά στο αγωνιστικό της επίπεδο ομάδα: Από τη μία η θέληση των πρωταθλητών μας που έσφιξαν τα δόντια και απέδειξαν πως οι χορηγίες των περασμένων ετών δεν τους έκαναν κακομαθημένα παιδιά. Χωρίς στήριξη σχεδόν από κανέναν, ήταν συνεπείς στο έργο τους, έπιασαν τα δύσκολα όρια που χρειάζονται για να συμμετάσχει κανείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα παλέψουν για την διάκριση στο Λονδίνο.
Από την άλλη ήταν ο ΟΠΑΠ που σαν από μηχανής Θεός -και όταν όλοι οι υπόλοιποι απέσυραν την στήριξή τους στον αθλητισμό- ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ολυμπιακή προετοιμασία, αντικαθιστώντας στην ουσία την πολιτεία και τους χορηγούς. Έγινε για το 2011 και το 2012 ο Μέγας Χρυσός Χορηγός της ΕΟΕ, εξασφαλίζοντας όχι μόνο τη συμμετοχή της Ελλάδας στη μεγάλη γιορτή (γιατί κάποια ξένα ΜΜΕ έφτασαν μέχρι και στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμη και την παρουσία μας στο Λονδίνο!), αλλά και το ότι η ομάδα μας θα είναι πολυπρόσωπη και ισχυρή.
Απόψε ο ΟΠΑΠ διοργάνωσε μια μικρή αποχαιρετιστήρια τελετή προς τα μέλη την ολυμπιακής ομάδας. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού κ. Ιωάννης Σπανουδάκης καλωσόρισε τους 105 αθλητές μας στο Ζάππειο που το 1896 υπήρξε το πρώτο Ολυμπιακό Χωριό –χορηγία των Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα και του Γεωργίου Αβέρωφ. Ήταν μια συμβολική κίνηση που τόνισε την σημασία των χορηγιών στον σύγχρονο αθλητισμό.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Σπύρος Καπράλος (Πρόεδρος της ΕΟΕ), Γιάννης Ιωαννίδης (Υφυπουργός Αθλητισμού), Ισίδωρος Κούβελος (Αρχηγός της Ολυμπιακής Αποστολής στο Λονδίνο), ενώ εκ μέρους των αθλητών μίλησαν ο σημαιοφόρος της ομάδας και ασημένιος Ολυμπιονίκης στο Τάε Κβον Ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η νεαρή αθλήτρια της ξιφασκίας Βασιλική Βουγιούκα και ο σφυροβόλος Αλέξανδρος Παπαδημητρίου που θα συμμετάσχει για 5η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Αλέξανδρου και Γιάννη Θεοφυλάκη, Νίκου Κακλαμανάκη, Ανδρέα Κοσματόπουλου, Γιώργου Μαυρωτά και υπολειπόμενος κατά μία Ολυμπιάδα της Άγης Κασούμη και του Τάσου Μπουντούρη.
Ήταν μια σεμνή, όμορφη τελετή, που άνοιξε με τον ολυμπιακό ύμνο, τον οποίο τραγούδησε η σοπράνο Αναστασία Ζαννή, και που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους. Η Ελλάδα, σε μια πολύ δύσκολη εποχή, ξεκινάει για το Λονδίνο με μια δυνατή ομάδα, χωρίς να λέει μεγάλα λόγια, αλλά και χωρίς να έχει μετατραπεί στον φτωχό συγγενή του παγκόσμιου αθλητισμού, αποδεικνύοντας ότι με τη θέληση και την πίστη στο ολυμπιακό πνεύμα όλα είναι εφικτά.
0 γραψτε το σχολιο σας:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.