Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΚΙΜΩΝ ΚΛΩΝΑΡΗΣ ............ ΞΑΝΑ

Συνέντευξη στον Tsimpidas Tostoixima


Ο Κ. Κλωνάρης, ο «Πατέρας της Σύμβασης»,    
απαντά στις απορίες των Πρακτόρων!



Η Σύμβαση για το ΣΚΡΑΤΣ και τα Λαχεία, την οποία κλήθηκαν να υπογράψουν οι Πράκτορες, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο κι έγινε άλλωστε η αιτία ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των Πρακτόρων να βάλουν μόλις χθες Δευτέρα 12 Μαϊου, το συγκεκριμένο παιχνίδι στα μαγαζιά τους. Και η απορία, επίσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Πρακτόρων, όπως την εισέπραξα εγώ ήταν και είναι: «Επηρεάζει η συγκεκριμένη Σύμβαση, τη βασική Σύμβαση Πρακτορείας, μεταξύ Πρακτόρων και ΟΠΑΠ»; Αυτή, αλλά κι άλλες απορίες, όσον αφορά τη Σύμβαση για το ΣΚΡΑΤΣ και τα Λαχεία, αλλά και για τη βασική Σύμβαση Πρακτορείας, μας έκαναν να απευθυνθούμε στον καταλληλότερο, όπως πιστεύει η στήλη, άνθρωπο να μας λύσει τις συγκεκριμένες απορίες. Στον πρώην Πρόεδρο της ΠΟΕΠΠΠ κ. Κίμωνα Κλωνάρη, στον άνθρωπο που σήκωσε τότε το κυρίως βάρος των διαπραγματεύσεων με την ΟΠΑΠ, για την δημιουργία και την υπογραφή της Σύμβασης. Η στήλη ευχαριστεί θερμά τον κ. Κλωνάρη που δέχθηκε να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις, οι οποίες άλλωστε ερωτήσεις όπως είπα αποτελούν και τις βασικές απορίες της πλειοψηφίας, θέλω να πιστεύω, των Πρακτόρων, όπως και για το ότι δέχθηκε να απαντά και στα επόμενα φύλλα της εφημερίδας μας, για οποιαδήποτε απορία τυχόν προκύψει στους Πράκτορες, για θέματα που είχε χειριστεί ο ίδιος στο παρελθόν κι όχι μόνο. Τέλος, η στήλη θεωρεί υποχρέωση να τονίσει πως το κάλεσμα εκ μέρους της στο πρόσωπο του κ. Κλωνάρη να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις, αλλά και σε όσες προκύψουν στο μέλλον, προήλθε, όχι μόνο από την αναγνώριση εκ μέρους της, της αγωνιστικότητας του πρώην προέδρου της ΠΟΕΠΠΠ, αλλά και από τις γνώσεις που αποδεδειγμένα διαθέτει ο ίδιος πάνω στο θέμα, καθώς όπως είπαμε, ήταν αυτός που σήκωσε το κυρίως βάρος των διαπραγματεύσεων της Σύμβασης με την ΟΠΑΠ. Για όσους Πράκτορες θέλουν να επικοινωνήσουν με τη στήλη και να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα στον κ. Κλωνάρη, μπορούν να το κάνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση enthesi9@otenet.gr
Τσιμπίδας : Η αναστάτωση που σημειώθηκε με το ΣΚΡΑΤΣ, έφερε στην επιφάνεια ορισμένα θέματα που απασχολούν σχεδόν όλους, πιστεύω, τους Πράκτορες. Πρώτα απ’ όλα, η Σύμβαση για τα λαχεία και το ΣΚΡΑΤΣ είναι ξεχωριστή Σύμβαση από εκείνη την κύρια Σύμβαση Πρακτορείας ή συνδέονται και οι δύο; Και για να μην περιοριστούμε στα Λαχεία και στο ΣΚΡΑΤΣ, οποιαδήποτε ξεχωριστή Σύμβαση που τυχόν υπογραφεί από τους Πράκτορες στο μέλλον, μπορεί να επηρεάσει τη βασική Σύμβαση Πρακτορείας;
Κίμων Κλωνάρης : Αποτελεί οπωσδήποτε τιμή όταν μια έρευνα ενημέρωσης αναγνωστών έγκριτης εφημερίδας σε συγκαταλέγει ανάμεσα σε κείνους που θεωρεί ότι έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν αξιόπιστα. Ωστόσο δεν κρύβω πως νοιώθω άβολα, επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα αντιμετωπίζεται ήδη από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα. Αν μού ξεφύγει οποιαδήποτε χροιά κρίσης, ίσως εκληφθεί ως παρεμβατισμός «μη δικαιούμενου δια να ομιλεί», αφού πλέον τυπικά δεν εκπροσωπούμαι εκεί, μιας κι εκ των πραγμάτων οδηγήθηκα σε πρόωρη παράδοση τής επαγγελματικής μου ταυτότητας. Συνδικαλισμός «συγγενείας πράκτορα» ούτε προβλέπεται ούτε έχω την παραμικρή διάθεση να επικαλεστώ. Υπηρέτησα κάποτε και με το παραπάνω τον δημόσιο λόγο, αλλά εκείνη την εποχή αυτό ήταν αναγκαίο γιατί επηρέαζε εξελίξεις. Σήμερα προς τι να το επιχειρήσω; Ο μόνος αρμόδιος να απαντήσει είναι το Δ.Σ. τής Ομοσπονδίας, ασφαλώς μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Κάτι τέτοιο δεν δημοσιεύτηκε ακόμη, γιατί πιθανώς η σχετική έρευνα συνεχίζεται. Πάντως δεν πρόκειται να υπεκφύγω. Πιστεύω πως μου απευθύνετε την ερώτηση αποκλειστικά για την ιδιότητα τού εκπροσώπου του κλάδου, όταν διαπραγματευόμασταν τη Σύμβαση. Ούτως ή άλλως βέβαια, εγώ μόνο ως τέτοιος θα απαντήσω, ελπίζοντας να αναδειχθούν κάποια σημεία που θα βοηθήσουν τούς θεσμικά υπεύθυνους.
Γενικά κάθε Σύμβαση είναι ανεξάρτητη, εκτός αν σε αυτή γίνεται σαφής αναφορά προηγούμενης, η οποία απλώς τροποποιείται εν μέρει ή συμπληρώνεται. Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση καλό είναι η νέα να προστίθεται απλά ως παράρτημα τής πρώτης αλλιώς τα συμβαλλόμενα μέρη οφείλουν να επαναλάβουν και στη νέα τους όρους της προηγούμενης, γιατί ό,τι παραλείπεται θεωρείται πλέον ως μη ισχυρό για το αντικείμενο που αφορά η νεώτερη. Έτσι η Σύμβαση πρακτορείας με τα Ελληνικά Λαχεία, για την οποία με ρωτάτε, αποτελεί μια ολοκαίνουργια κι ανεξάρτητη Σύμβαση. Και μάλιστα σαν νεώτερη, όπου έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση ΟΠΑΠ - Πράκτορα, υπερισχύουν οι όροι τής νέας. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Την εν λόγω Σύμβαση την κρίνει ρητά ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ η προηγούμενη. Αλλά είναι δικαίωμα όποιου το επιθυμεί να την υπογράψει, με την επισήμανση ότι πιθανότατα παραιτείται βασικών δικαιωμάτων τής βασικής Σύμβασης.
Θα γίνω πιο αναλυτικός. Γνωρίζαμε από τότε την πρόθεση επανακυκλοφορίας του Ξυστό και προβλέψαμε στη Σύμβασή μας με την ΟΠΑΠ ότι δίνουμε το δικαίωμα στην εταιρία να το διακινεί κι εκτός Πρακτορείων, δηλαδή με τούς λαχειοπώληδες ή τα μη αμιγή καταστήματα. Όμως ταυτόχρονα είναι σαφέστατο ότι η βασική μας Σύμβαση μπλοκάρει οποιοδήποτε άλλο Λαχείο, να μη βγει από τα πρακτορεία! Συγκεκριμένα: «…Η ΟΠΑΠ διατηρεί σε όλη την ελληνική επικράτεια δίκτυο από Πράκτορες. Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ΟΠΑΠ διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης, λειτουργίας, διαχείρισης και διεξαγωγής τυχηρών παιγνίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υπάρχουσα σύμβασή της με την Ελληνική Δημοκρατία ή ενδεχόμενη ανανέωση ή αντικατάσταση αυτής, η ΟΠΑΠ θα διαθέτει κατά αποκλειστικότητα τα διαλαμβανόμενα από τη σύμβαση αυτή παίγνια μέσω τού ως άνω δικτύου Πρακτόρων, το οποίο αποτελεί το μοναδικό φυσικό δίκτυο τής ΟΠΑΠ. Η εν λόγω πρόβλεψη υφίσταται και στην περίπτωση που η ΟΠΑΠ αποκτήσει από διαφορετική αιτία, παράλληλα με το δικαίωμα που απορρέει από την ως άνω σύμβαση, το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης, λειτουργίας, διαχείρισης και διεξαγωγής στην Ελλάδα άλλων τυχηρών παιγνίων (όπως τώρα τα Λαχεία κληρώσεων, εκτός τού ΣΚΡΑΤΣ). Εξαιρετικώς, σε περίπτωση που η ΟΠΑΠ, για οποιονδήποτε λόγο, αναλάβει την αποκλειστική οργάνωση, λειτουργία, διεξαγωγή και διαχείριση Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου, η ΟΠΑΠ διατηρεί το δικαίωμα να το διαθέτει και μέσω άλλων δικτύων, πέραν τού δικτύου πρακτόρων της».
Σε απλά ελληνικά, εφόσον η ΟΠΑΠ αγόρασε μονοπωλιακά τα Λαχεία κληρώσεων και δεν προβλέπεται εξαίρεση όπως το ΣΚΡΑΤΣ, υποχρεωτικά τα περιορίζει εντός των πρακτορείων, όπου επιπλέον ξεκαθαρίζεται ότι «Απαγορεύεται στον Πράκτορα να δραστηριοποιείται εκτός καταστήματος». Άρα χωρίς αμφισβήτηση, τα Λαχεία στα κοντάρια ή τα περίπτερα απαγορεύονται. Ούτε βέβαια και σε καταστήματα αμιγώς Λαχείων ελευθέρων επαγγελματιών ή ιδιόκτητα της ΟΠΑΠ, γιατί αυτά μπορεί να είναι προάγγελος νέων πρακτορείων ΟΠΑΠ.
Αν η ΟΠΑΠ ισχυριστεί ότι η Σύμβαση ΟΠΑΠ-Πράκτορα δεν δεσμεύει την Ελληνικά Λαχεία ΑΕ γιατί αποτελεί ανεξάρτητη εταιρία, η Σύμβασή μας δεν αφήνει καμιά τέτοια αμφιβολία. «Η άδεια πρακτόρευσης καταλαμβάνει και τυχόν παίγνια που οργανώνουν, λειτουργούν και διαχειρίζονται θυγατρικές τής ΟΠΑΠ εταιρείες, καθώς και εταιρείες στις οποίες μπορεί να εκχωρηθεί από την ΟΠΑΠ η λειτουργία και διεξαγωγή, εν όλω ή εν μέρει, των τυχηρών παιγνίων που διοργανώνει η ΟΠΑΠ στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή ο Πράκτορας αναλαμβάνει έναντι των θυγατρικών τής ΟΠΑΠ ή των εταιρειών αυτών όλες τις προβλεπόμενες στην παρούσα σύμβαση υποχρεώσεις και απολαμβάνει όλα τα αντίστοιχα δικαιώματα, χωρίς να χρειάζεται να καταρτισθεί ειδική προς τούτο σύμβαση μεταξύ τού Πράκτορα και των θυγατρικών ή των εταιρειών αυτών».
Δεν χρειάζεται νέα σύμβαση! Τα Ελληνικά Λαχεία έχουν τυπωμένο το σήμα τής ΟΠΑΠ στα γραμμάτιά τους, η Ελληνικά Λαχεία αυτοσυστήνεται ως μέλος τού Ομίλου ΟΠΑΠ και τα δυο ΔΣ έχουν κοινό Πρόεδρο. Επομένως και τα Ελληνικά Λαχεία δεσμεύονται. Τι σημαίνει αυτό; Σε περίπτωση προσφυγής στα δικαστήρια από πράκτορες, πολύ εύκολα απαγορεύεται η διακίνηση από κονταράδες αλλιώς οι πράκτορες θα αποζημιωθούν με το σύνολο τής προμήθειας όλων των Λαχείων κληρώσεων που πουλήθηκαν εκτός πρακτορείων στην περιοχή τους.
Η ΟΠΑΠ βρίσκεται σε δεινή θέση. Μια πολύ ριψοκίνδυνη επένδυση τεράστιου κόστους που η προηγούμενη διοίκηση φόρτωσε στη σημερινή, μπορεί να τιναχτεί στον αέρα. Φρονώ πως κανείς πράκτορας δεν σκέφτεται χαιρέκακα για την εταιρία κι επομένως τα Λαχεία κληρώσεων πρέπει να ξεμπλοκαριστούν, αλλά σε καμιά περίπτωση με νέα Σύμβαση παρά μόνο με παράρτημα στην παλιά, το οποίο θα ορίζει κοινή αντιμετώπιση ΣΚΡΑΤΣ και λοιπών Λαχείων, όπως επίσης και την προμήθεια πρακτόρευσής τους.
Τσιμπίδας : Η θέση της ΠΟΕΠΠΠ ήταν να συμπεριληφθεί στη Σύμβαση για το ΣΚΡΑΤΣ και τα Λαχεία, όσον αφορά πιθανή αλλαγή στην προμήθεια στο μέλλον, η πρόταση… «με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΠΠΠ». Το γεγονός πως αυτή η πρόταση δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στη Σύμβαση με την Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., κρύβει κάποιους κινδύνους για τους Πράκτορες; Κι αν ναι, ποιους κατά τη γνώμη σας;
Κίμων Κλωνάρης : Αυτό ακριβώς εννοώ. Μια νέα σύμβαση έχει νέους όρους. Η ΟΠΑΠ κρίνει προς το συμφέρον της και δηλώνει την πρόθεση να καθορίζει μόνη της την προμήθεια, αφήνοντας στον πράκτορα μοναδική επιλογή «αν δεν σε συμφέρει μη το παίρνεις». Εδώ όλοι σκέφτονται αποκλειστικά την προμήθεια αυτή καθ’ αυτήν. Όμως κρύβει κι άλλο, μεγαλύτερο κακό. Η κύρια Σύμβαση δεν λέει μόνο πως η ΠΟΕΠΠΠ διαπραγματεύεται την προμήθειά μας. Λέει πως «Η προμήθεια του Πράκτορα για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους παίκτες των τυχηρών παιγνίων τής ΟΠΑΠ παρακρατείται από αυτόν άμεσα από το αντίτιμο τού δελτίου και καθορίζεται σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό-κανονιστικό πλαίσιο». Σήμερα η ΟΠΑΠ το αλλάζει. Θα ορίζει η εταιρία την αξία συμμετοχής κι όχι νόμος ή κανονιστική απόφαση. Επίσης θα αμείβει η εταιρία τον πράκτορα μετά το τέλος συναλλαγών περιόδου κι όχι ο πελάτης άμεσα. Ξέρετε τι σημαίνουν αυτά τα δύο; Καραμπινάτη περίπτωση ΦΠΑ επί τής προμήθειας! Εκεί πάμε να μπλέξουμε; Να χάσουμε άλλο ένα 23% από την μαραζωμένη προμήθεια; Θα πανηγυρίζουν οι ανταγωνιστές μας, γιατί αυτοί που θέλουν να αναπτύξουν φυσικό δίκτυο μη αμιγών πρακτορείων -εκτός τής νομικής απαγόρευσης που σήμερα μεν υπάρχει, ωστόσο αύριο μπορεί να μη μας καλύπτει- κύριο εμπόδιο έχουν πως οι δικοί τους πράκτορες, αν γίνουν νόμιμοι, θα πληρώνουν ΦΠΑ. Στην περίπτωση που μπλέξουμε κι εμείς με ΦΠΑ, εξισώνεται ο ανταγωνισμός. Είναι απαράδεκτο το πώς διαφεύγουν από τούς αρμοδίους τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες. Είναι άλλος ένας λόγος αποφυγής νέας Σύμβασης κι απλά προσθήκης παραρτήματος στη Σύμβαση που ήδη έχουμε. Επανερχόμενος δε στην προηγούμενη ερώτηση «αν η νέα σύμβαση επηρεάζει την παλιά και ποιους άλλους κινδύνους κρύβει» προσθέτω αυτό. Για τις δραστηριότητες ΟΠΑΠ οι πράκτορες έχουν καταθέσει ήδη τις βεβαιώσεις στην ΟΠΑΠ κι έκαναν έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ. Ζητούν τώρα από την αρχή ποινικό μητρώο γιατί ισχυρίζονται ότι τα Ελληνικά Λαχεία είναι διαφορετική εταιρία. Αν επιμένει η ΟΠΑΠ σε αυτό, λογικά πρέπει να κάνουμε και τροποποίηση της αρχικής έναρξης στη ΔΟΥ. Το οποίο σημαίνει, προσέξτε, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα! Έχουν όλοι οι πράκτορες τέτοια δυνατότητα;
Τσιμπίδας : Αν ένα χρόνο μετά, οι Πράκτορες κληθούν από την Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. να επαναδιαπραγματευθούν το ποσοστό της προμήθειάς τους από τα Λαχεία και το ΣΚΡΑΤΣ, αυτό μπορεί από μόνο του να δημιουργήσει κακό προηγούμενο και για τα επερχόμενα παιχνίδια; Εννοώ πως, αν αφού το δέχονται στα Λαχεία και στο ΣΚΡΑΤΣ, μπορεί να «αναγκαστούν» να το δεχθούν και στα μελλοντικά παιχνίδια;
Κίμων Κλωνάρης : Δεν είναι μόνο το θέμα τής μονομερούς επιβολής τού ύψους τής προμήθειας. Η υπογραφή τής νέας Σύμβασης δηλώνει αποδοχή κατ’ αρχήν, πέρα από τα Λαχεία, τής αποδυνάμωσης των γενικών όρων τής βασικής Σύμβασης, την παραίτηση των δικαιωμάτων τού πράκτορα για κάθε νέο παιχνίδι και ειδικά την άρση απαγόρευσης διακίνησης των μονοπωλιακών παιχνιδιών τής ΟΠΑΠ εκτός Πρακτορείων. Έτσι χάνεται η δύναμη των επιχειρημάτων σε περίπτωση προσφυγής στα δικαστήρια π.χ. για τα φρουτάκια τής ΟΠΑΠ στα ανταγωνιστικά gaming hall ή την πώληση καρτών τού ιντερνετικού Στοιχήματος σε περίπτερα και σούπερ μάρκετ. Βλέπετε πόσο πολύπλοκο είναι το θέμα;
Τσιμπίδας : Μπορούν οι Πράκτορες να πουλούν ΣΚΡΑΤΣ και Λαχεία, χωρίς να έχουν υπογράψει Σύμβαση με την Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.;
Κίμων Κλωνάρης : Φυσικά. Οι Συμβάσεις δεν είναι μόνο έντυπες. Πείτε πως είμαι ελαιοχρωματιστής και με καλούν να βάψω ένα σπίτι. Αν η συμφωνία γίνει προφορικά μπροστά σε μάρτυρα και μετά δεν με πληρώσουν, τι λέτε; Δεν θα δικαιωθώ στο δικαστήριο; Σωστά η ΟΠΑΠ επισημαίνει πως η παραγγελία υλικού ισοδυναμεί με αποδοχή τής προτεινόμενης Σύμβασης. Διερωτώμαι μόνο αν θα αποσταλεί ποτέ στον πράκτορα να την υπογράψει έντυπα και τι θα συμβεί αν πάνω από την υπογραφή του αυτός συμπληρώσει «Με τη ρητή επιφύλαξη μη προσβολής των δικαιωμάτων μου από την Ατομική Σύμβαση ΟΠΑΠ-Πράκτορα». Τότε τι θα γίνει; Θα κόψει η ΟΠΑΠ την αποστολή των Λαχείων του; Αυτό αυτόματα θα αποκαλύψει, όπως καταλαβαίνετε, πρόθεση να θίξει πράγματι τα «συμφέροντά του». Τότε ξαναγυρνάμε στα ίδια. Η ΟΠΑΠ επιβάλλει το δικαίωμα να ορίζει μόνη την προμήθεια, όμως αν οι πράκτορες αρνηθούν τη μελλοντική εμπορική πολιτική της, τότε η ΟΠΑΠ θα υποχρεωθεί να μαζέψει τα Λαχεία στις αποθήκες της, σε όλες τις περιοχές που έστω ένας πράκτορας δεν έχει υπογράψει την παραίτησή του από την κύρια Σύμβαση. Επίσης αυτή η νέα Σύμβαση που την προτείνει μια εταιρία διακίνησης μονοπωλιακού προϊόντος, έχει την απαραίτητη έγκριση τής επιτροπής Ανταγωνισμού; Δεν είναι υποχρεωμένη; Το λέω επειδή η κύρια Σύμβαση φυσικά κι έχει τη σχετική έγκριση.
Τσιμπίδας : Πιστεύετε πως η εταιρία, η Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει διαφορετικά πλαφόν στους Πράκτορες και να μην αφήνει τα ίδια περιθώρια πίστωσης σε όλους τους συναδέλφους; Το να έχουν μικρό πλαφόν στα Λαχεία και στα ΣΚΡΑΤΣ οι αποκαλούμενοι στο χώρο μας ως… «διακανονισμένοι», έστω κι αν αυτοί αποτελούν ένα μικρό ποσοστό, αυτό από μόνο του δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους Πράκτορες;
Κίμων Κλωνάρης :Να ξεκαθαρίσει η ΟΠΑΠ αν τα Ελληνικά Λαχεία είναι ΟΠΑΠ ή ανεξάρτητη εταιρία, όπως διατείνεται. Αν επιμένει στο δεύτερο, από πού κι ως πού γνωρίζει η νέα εταιρία τούς διακανονισμούς ΟΠΑΠ και τα προσωπικά δεδομένα των πρακτόρων; Οφείλει απ’ αρχής αξιολόγηση κι όλοι να ξεκινούν με τα ίδια δεδομένα. Όμως βλέπω ότι είστε έτοιμος να ρωτήσετε κι άλλα. Οι πράκτορες που συνομιλείτε τόσα χρόνια, σάς έχουν κάνει να αισθάνεστε κι εσείς πράκτορας. Θα πρότεινα λοιπόν το εξής. Ας σταματήσουμε εδώ προς το παρόν και να δώσει η εφημερίδα τη δυνατότητα στους αναγνώστες σας να καταθέσουν τις δικές τους ερωτήσεις. Τις μαζεύετε και τις απαντώ σε επόμενη έκδοσή σας, πάντα βέβαια με πρόθεση ανάλυσης κι όχι παρέμβασης. Άλλωστε είναι πολύ πιθανό όλα όσα επισημαίνω σήμερα να έχουν ήδη διευθετηθεί από τη συνεργασία ΠΟΕΠΠΠ-ΟΠΑΠ.
Και πάλι ευχαριστώ για την τιμή τής αναγνώρισης εκ μέρους σας στο παρελθόν των αγώνων τής Ομοσπονδίας, στο οποίο πλέον ανήκω κι εγώ ανεπιστρεπτί.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΜΠΙΔΑ: Όπως γράφουμε και στην αρχή του κειμένου, όποιος Πράκτορας θέλει να υποβάλει ερωτήσεις στον κ. Κλωνάρη, μπορεί να το κάνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση enthesi9@otenet.gr

0 γραψτε το σχολιο σας:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.