Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ιδου πως αγορασαν τον ΟΠΑΠ (…με τα λεφτα των …αλλων…)



Το αποκαλυπτικό έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το «Χ», αποδεικνύει πως η εξαγορά του ΟΠΑΠ από την κοινοπραξία Emma Delta ήταν μια κλασική περίπτωση «μοχλευμένης εξαγοράς» (leverage buyout), με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους χιλιάδες σημερινούς και τους μελλοντικούς μετόχους του Οργανισμού.

Με απλά λόγια, από τα 652 εκατομμύρια Ευρώ του τιμήματος για το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, η κοινοπραξία Emma Delta (για να είμαστε ακριβείς, κυρίως ο μεγαλομέτοχός της Jiří Šmejc) κατέβαλε μόνο 250 εκατ σε μετρητά. Τα υπόλοιπα 400 εκατ. Ευρώ η κοινοπραξία τα δανείζεται με ειδικές ομολογίες «Senior Secured Notes».

Οι επενδυτές που θα αγοράσουν τις ομολογίες, θα έχουν ως εγγύηση, τις μετοχές του ΟΠΑΠ που απέκτησε η Emma Delta. Eκτός από το επιτόκιο που θα εισπράττουν οι επενδυτές, στο τέλος της 4ετίας, θα μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από ενδεχόμενες υπεραξίες που θα δημιουργηθούν στην μετοχή του ΟΠΑΠ.

Για το ομόλογο αυτό, η κοινοπραξία Emma Delta θα πληρώσει αμοιβές της τάξης των 10 εκατ. Ευρώ.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Kamil Ziegler, με εμπειρία από τις Τσεχικές λοταρίες Sazka αλλά και συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των AAA Auto, PPF Group και Raiffeisenbank, παρουσιάζει αναλυτικά στους –πραγματικούς επενδυτές- υποψήφιους αγοραστές των ομολογιών τις προοπτικές του ΟΠΑΠ και τις πιθανές πηγές κερδοφορίας μέχρι το 2017.

Οι έλληνες επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όταν ακούν τον όρο «μοχλευμένη εξαγορά» ανακαλούν αμέσως από τη μνήμη, την οδυνηρή εμπειρία της εξαγοράς της WIND. Την WIND εξαγόρασε ένα αμερικανικό επενδυτικό σχήμα το οποίο αφού την υπερφόρτωσε με δάνεια και χρέη, τελικά την εγκατέλειψε στο έλεος των αγορών, πουλώντας το επενδυτικό κέλυφος.

Προφανώς, στην χρηματιστηριακή ιστορία υπάρχουν και άλλες «μοχλευμένες εξαγορές» leverage buyouts με ιδιαίτερα επιτυχή πορεία. Για τους έλληνες επενδυτές, μετόχους του ΟΠΑΠ, έχει ωστόσο εξαιρετικά μεγάλη σημασία να αντιληφθούν και να αξιολογήσουν την νέα μετοχική και εταιρική δομή του Οργανισμού, την οποία παρουσιάζει αναλυτικά σήμερα το «Χ» για να αντιληφθούν την πραγματική τους δύναμη επιρροής…

ΠΗΓΗ : ΤΟ ΧΡΗΜΑ

0 γραψτε το σχολιο σας:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.