Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Διαδικτυακά παιχνίδια: Πώς μπορούν οι παίκτες να ξέρουν αν παίζουν νόμιμα;



ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΟΜΙΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΟΥΣ?
ΠΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ?


του Δικηγόρου Δημήτριου Ε. Κορωνάκη*

            Όλοι όσοι ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια και το στοίχημα, θα έχουν μάθει λίγο πολύ για τις αλλαγές που έχει φέρει ο Ν.4002/2011. Αλλαγές που πρακτικά αρχίζουν να εφαρμόζονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς εκκρεμούσαν από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 κάποιες Υπουργικές αποφάσεις.
            Αλλά τι έχει αλλάξει πλέον στα τυχερά παιχνίδια και στο στοίχημα μέσω διαδικτύου;
            Αυτό που άλλαξε ριζικά στη αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων και του στοιχήματος είναι ότι σήμερα και εωσότου δημοπρατηθούν με διεθνή διαγωνισμό οι οριστικές άδειες για το διαδίκτυο (Ν.4002/2011), τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα μπορούν να τις προσφέρουν μόνο οι εικοσιτέσσερις (24) εταιρίες που εμπεριέχονται στην λίστα που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών (http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/adce2057-71fb-4925-b094-42ca230af81f) και φορολογούνται στην Ελλάδα.
            Με το Ν.4002/2011, οι εταιρίες αυτές είναι υποχρεωμένες να παρακρατούν το 10% των κερδών των παικτών και να το αποδίδουν στο Κράτος για λογαριασμό των παικτών. Επίσης, οι εταιρίες αυτές φορολογούνται οι ίδιες με 30% από τα μικτά κέρδη τους. Πρακτικά δηλαδή, οι παίκτες θα διαπιστώνουν ότι κατά την ρευστοποίηση των χρημάτων τους, θα τους επιστρέφονται μειωμένα κατά 10%.
            Το αρχικό αυτό μειονέκτημα των νόμιμων ιστοσελίδων έναντι των παράνομων, μετατρέπεται τελικά σε πλεονέκτημα καθώς πια με τα χρήματα που ο παίκτης κερδίζει από τα τυχερά παίγνια ή το στοίχημα θα μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε αγορά, νόμιμα, αφού δε θα είναι προϊον παράνομων εσόδων (“μαύρο χρήμα”), χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος των ποινικών και λοιπών κυρώσεων.
            Ένα ακόμα πλεονέκτημα, είναι ότι οι εταιρίες αυτές θα πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και στις επιστροφές των χρημάτων στους παίκτες, καθώς θα είναι αυτές και οι εκπρόσωποί τους υπόλογοι στις Ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές. Αυτό είναι προς όφελος της ασφάλειας των παικτών για τις συναλλαγές τους.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΣΕ ΝΟΜΙΜΗ ΣΕΛΙΔΑ?
            Ο παίκτης μπορεί να ενημερωθεί μόνο από τη λίστα που έχει εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών και έχει αναφερθεί παραπάνω. Είναι γεγονός ότι στην λίστα αυτή δεν αναφέρονται τα url των εταιριών, με αποτέλεσμα να καθιστάται δυσχερέστερη η εξακρίβωση από τους παίκτες των url. Η πλειοψηφία όμως των εταιριών έχουν ήδη εκδώσει δελτία τύπου που ενημερώνουν για το url της εταιρίας τους.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ SITE?
            Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι παίκτες των παράνομων site ότι, μπορεί άμεσα, ο Εισαγγελέας σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, να “κλειδώσει”/απαγορεύσει την είσοδο σε μη νόμιμα site, όπως άλλωστε προβλέπεται αυτό από το αρ.52§10 του Ν.4002/2011.
            Το πρακτικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι παίκτες είναι ότι δεν θα μπορούν να εισέλθουν στα site των εταιριών προκειμένου να ρευστοποιήσουν τα χρήματά τους.  


ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ (πχ. internet cafe) ΣΕ ΝΟΜΙΜΑ SITE?
ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ?
            Οι παίκτες θα μπορούν να παίζουν στα νόμιμα site χωρίς να τίθεται θέμα συλλήψεων.
            Πρέπει όμως να καταστεί σαφές ότι επιτρέπεται η συμμετοχή στα νόμιμα site μόνο μέσω προπληρωμένων καρτών ή πιστωτικής κάρτας.
            Απαγορεύεται ρητά οποιοσδήποτε άλλος τρόπος συμμετοχής.


ΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ?
            Απαγορεύεται ρητά και από το Ν.4002/2011 αλλά και με την τροποποίηση του με τον Ν.4038/2012, οποιαδήποτε διαφήμιση τυχερών παιγνίων ή στοιχήματος, πλην των εικοσιτεσσάρων (24) εταιριών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών. Οι ποινικές κυρώσεις βαρύνουν και τον διαφημιζόμενο αλλά και τον διαφημιστή.

Αυτές ήταν κάποιες συχνές ερωτήσεις που έχουν τεθεί από αρκετούς παίκτες, στην προσπάθειά τους να αντιληφθούν το πως πρέπει να παίζουν σήμερα.
Ελπίζω να μπόρεσα να σας βοηθήσω.

*ο Δικηγόρος Δημήτριος Ε. Κορωνάκης
 ασχολείται αποκλειστικά με θέματα καταστημάτων
υγειονομικού ενδιαφέροντος, internet και τυχερών παιγνίων.
           
 για το taxalia.blogspot.com / 8.3.2012

0 γραψτε το σχολιο σας:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.