Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τέσσερα «φιλέτα»

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τέσσερα «φιλέτα»«Πολύφερνες νύφες» στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αποτελούν τέσσερα projects, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει το τελευταίο διάστημα επενδυτές από όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη.



Του Θανάση Παπαδή και της Ελευθερίας Αρλαπάνου

«Πολύφερνες νύφες» στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αποτελούν τέσσερα projects, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει το τελευταίο διάστημα επενδυτές από όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη. Πρόκειται για το Ελληνικό, τη ΔΕΠΑ, τον ΟΠΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Για τις δύο πρώτες αποκρατικοποιήσεις ήδη έχουν προκηρυχθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί, για τον ΟΠΑΠ αυτό θα συμβεί εντός του μήνα ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου, ενώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό ο διαγωνισμός για την πώληση του 35%, θα ξεκινήσει εντός του Μαΐου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υποψήφιοι επενδυτές ήδη έχουν προσεγγίσει στελέχη του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων και ζητούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα projects. Εκτός αυτού, πρόσφατα ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου, Ανδρέας Ταπρατζής, είχε συγκεκριμένες επαφές σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Παρίσι και Λονδίνο), σε αραβικές πρωτεύουσες, στην Κίνα, αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (Νέα Υόρκη). Σε ό,τι αφορά τους Eλληνες επιχειρηματίες, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει εκφραστεί έντονο ενδιαφέρον για αρκετά projects, αλλά θεωρείται απίθανο να υπάρξει αμιγώς ελληνική συμμετοχή σε κάποιον ή κάποιους από τους διαγωνισμούς. H πιθανότερη εκδοχή είναι η σύμπραξη με ξένους επενδυτές και η συμμετοχή σε κοινοπρακτικά σχήματα.
Δεσμευτικές προσφορές
Στο Ταμείο επικρατεί η πεποίθηση ότι το ενδιαφέρον, που για την ώρα έχει θεωρητικό χαρακτήρα, σύντομα θα λάβει σάρκα και οστά με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, όταν βέβαια φτάσει η ώρα. Η κυβέρνηση, αλλά και το Ταμείο έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος, βάζοντας μπροστά το «βαρύ πυροβολικό», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους πιστωτές αλλά και στις αγορές ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και, παράλληλα, αυτό να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Τα τέσσερα project που αναμένονται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών:
ΔΕΠΑ. Ηδη μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως από την Ευρώπη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ, μπαίνοντας δυναμικά στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα. Μερικές εξ αυτών, μάλιστα, όπως για παράδειγμα η Gazprom, έχει εκφράσει και δημοσίως την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία. Στους υποψήφιους μνηστήρες θα πρέπει να προστεθούν η ιταλική ENI, η Solar από το Αζερμπαϊτζάν και η Sonatrach από την Αλγερία. Ομως, δεν είναι μόνες, καθώς γερμανικές και ολλανδικές επιχειρήσεις σταθμίζουν τα δεδομένα και ετοιμάζονται για την «τελική μάχη». Στελέχη του Ταμείου πιστεύουν πως το αργότερο έως το τέλος του Καλοκαιριού η ΔΕΠΑ θα έχει αλλάξει χέρια.
Ελληνικά Πετρέλαια. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η μη συμμετοχή στη διαδικασία για την πώληση του 35% των ΕΛ.ΠΕ. του ομίλου Λάτση, παρά το γεγονός ότι βάσει της παρελθούσας συμφωνίας έχει αυτήν τη δυνατότητα. Το θέμα θα λήξει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μέσα στον επόμενο μήνα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός πώλησης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ομίλου Λάτση, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για εκπλήξεις στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον τόσο από ρώσικες επιχειρήσεις όσο και εταιρείες αραβικών συμφερόντων, ειδικά από το Κατάρ.
ΟΠΑΠ. Αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας το «φιλέτο» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ηδη επιχειρήσεις όπως η ιταλική Lottomatica θεωρείται δεδομένο ότι θα μπουν στην «κούρσα» για την απόκτηση του ΟΠΑΠ. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν και Ελληνες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον από δύο funds, το ένα από τις ΗΠΑ και το άλλο από Ισραήλ. Ολοι θεωρούν ως δεδομένο ότι στη διαγωνιστική διαδικασία θα γίνει η «μητέρα των μαχών» γι' αυτόν που τελικά θα επικρατήσει. Αν και μένουν ανοικτά ακόμη κάποια τυπικής φύσεως θέματα, ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και σίγουρα πριν από το Πάσχα.
Ελληνικό. Η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό αποτελεί ένα από τα project που ενώ παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και προσελκύουν επενδυτές, εντούτοις είναι αυτό με τα περισσότερα προβλήματα. Τα ήξεις αφήξεις για τις χρήσεις γης κάνουν πολλούς επενδυτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, αν και δέχονται ότι το Ελληνικό αποτελεί ένα από τα καλύτερα προς αξιοποίηση «φιλέτα» της Μεσογείου. Στο Ταμείο δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαροι όροι και ευελπιστούν ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες θα αφήνει καθαρό το τοπίο και παράλληλα θα «αποσύρει» όλα εκείνα τα αντικίνητρα που δημιουργούνται. Είναι χαρακτηριστική απορία στελέχους της αγοράς, με άριστες γνώσεις γύρω από το θέμα: «είναι τουλάχιστον αστείο να ισχυρίζεται κάποιος ότι μία επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων μπορεί να καταστρέψει το περιβάλλον. Ο πρώτος που θα θελήσει να το προστατεύσει είναι ο ίδιος ο επενδυτής».
Στο Ταμείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά σημειώνεται πως από την επίσημη πολιτεία θα πρέπει να υπάρξει τεχνική βοήθεια στον τομέα επίλυσης ζητημάτων που υπάρχουν ή θα ανακύψουν στην πορεία και να μην τίθενται εμπόδια για μικροκομματικούς σκοπούς.
Τέλος, όπως όλα δείχνουν, μετατίθενται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι αποκρατικοποιήσεων ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΟΛΘ και αυτό προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει κάτι τέτοιο. Για το λιμάνι του Πειραιά, δεδομένο θα πρέπει θεωρείται το ενδιαφέρον των Κινέζων.

0 γραψτε το σχολιο σας:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.