Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΡΟΔΟΛΦΟΣ ΟΝΤΟΝΙ Κερδίζει στο Στοίχημα χωρίς να ποντάρει


Η εταιρεία που εκπροσωπείται από την Centric ΠΟΛΥΜΕΣΑ, στην οποία ο Ροδόλφος Οντόνι είναι διευθύνων σύμβουλος, όχι μόνο δεν κατέβαλε φόρους για τα κέρδη της από την Ελλάδα αλλά έγινε η μόνη που διαφημίστηκε «νόμιμα» στην τηλεόραση

Η εταιρεία που εκπροσωπείται από την Centric ΠΟΛΥΜΕΣΑ, στην οποία ο Ροδόλφος Οντόνι είναι διευθύνων σύμβουλος, όχι μόνο δεν κατέβαλε φόρους για τα κέρδη της από την Ελλάδα αλλά έγινε η μόνη που διαφημ
Η εταιρεία που εκπροσωπείται από την Centric ΠΟΛΥΜΕΣΑ, στην οποία ο Ροδόλφος Οντόνι είναι διευθύνων σύμβουλος, όχι μόνο δεν κατέβαλε φόρους για τα κέρδη της από την Ελλάδα αλλά έγινε η μόνη που διαφημίστηκε «νόμιμα» στην τηλεόραση
Sure bet, καθαρές δουλειές και στο παντελόνι τα κέρδη! Στην Ελλάδα του ξεχαρβαλωμένου κρατικού μηχανισμού, των ούτως ή άλλως περιορισμένων δυνατοτήτων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε μία χώρα που το PSI, τα CACs και τα CDS έχουν κυριαρχήσει και απορροφώντας την προσοχή όλων, είναι πολύ πιο εύκολο να πιάσεις στον ύπνο όλους όσους πρέπει! Φαίνεται ότι το έκανε η Sportingbet, που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την εισηγμένη στο ΧΑ Centric ΠΟΛΥΜΕΣΑ με διευθύνοντα σύμβουλο τον Ροδόλφο Οντόνι.
Ή, μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, δραστηριοποιείται πλέον υπό τη σκέπη άλλης εταιρείας, της Sporting Odds Limited, που εμφανίστηκε έτσι ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς, δηλαδή την παραπλάνηση των ελληνικών Αρχών και την αποφυγή πληρωμής φόρων για τα προηγούμενα έτη!
Τη στιγμή που όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου γύρισαν την πλάτη στο νομοσχέδιο και στην απόφαση για το καθεστώς μεταβατικής περιόδου, η Sportingbet φέρεται να είναι η πρώτη (από τις γνωστές εταιρείες) που εξασφάλισε τέτοια άδεια.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο, η χώρα μας κάλεσε τις εταιρείες να καταβάλουν αναδρομικά 30% από τα μεικτά τους έσοδα από την Ελλάδα για το 2010 και το 2011, συν το 10% από τα κερδισμένα στοιχήματα των παικτών το 2011. Oι διαφωνίες από τις μεγάλες εταιρείες ήταν πολλές και εκφράστηκαν τόσο σε στελέχη του υπουργείου όσο και στις Βρυξέλλες, όπου έγιναν σχετικές καταγγελίες, όμως η Sportingbet ακολούθησε άλλη... διαδρομή.
Η ντρίμπλα
Οι ιστοσελίδες της Sportingbet και οι άδειες που χρησιμοποιεί η εταιρεία ανήκουν στην Interactive Sports (CI) Limited. Παρ' όλα αυτά εδώ και τρεις περίπου μήνες στο copyright του ιστότοπου Sportingbet.gr (και μόνο σε αυτό) o δικαιούχος έχει αλλάξει σε Sporting Odds Limited. Πρόκειται για μια αγγλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996 και αγοράστηκε και εν συνεχεία απορροφήθηκε από τη μητρική Sportingbet PLC το 2002.
Η εξήγηση απλή. Σύμφωνα με το μεταβατικό καθεστώς, η Sportingbet θα έπρεπε να καταβάλει αναδρομικά για το 2010 και το 2011 το 30% από τα μεικτά της έσοδα από την Ελλάδα. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της, η εταιρεία είχε μεικτά έσοδα 207,5 εκατ. λίρες το 2010 και 206,3 εκατ. λίρες το 2011. Από την Ελλάδα προήλθαν το 2010 το 18,2% των εσόδων αυτών και το 2011 το 14,2%.
Με λίγα λόγια, 37,7 εκατ. λίρες και 29,3 εκατ. λίρες αντίστοιχα. Σύνολο 67 εκατ. λίρες κατά την περασμένη διετία, δηλαδή 80,2 εκατ. ευρώ. Επομένως η αναδρομική φορολόγηση για αυτά ανέρχεται σε περίπου 24 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η παρακράτηση 10% στα κερδισμένα στοιχήματα των παικτών για το 2011.
Αυτά τα 24 εκατ. ευρώ η Sportingbet οφείλει να τα καταβάλει στο ελληνικό κράτος. Δεν το κάνει όμως γιατί δραστηριοποιείται σε αυτό με «άλλο πρόσωπο», μία καθαρή εταιρεία που για πρώτη φορά προσφέρει στοίχημα!
Κάπως έτσι, η «έξυπνη» Sportingbet έπιασε... κότσο το ελληνικό κράτος και τους ανταγωνιστές της. Και φόρους για τα κέρδη της από την Ελλάδα δεν κατέβαλε αναδρομικά και η μόνη που διαφημίστηκε «νόμιμα» στην τηλεόραση έγινε.
Η Centric και τα παράδοξα
Η Ce­ntric είναι μια εταιρεία που εμπορευόταν ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games) μέχρι το 2006, όταν και διείσδυσε στην αγορά του διαδικτυακού τζόγου. Εκτός από την αντιπροσωπεία της Sportingbet στην Ελλάδα, η Centric είναι ιδιοκτήτρια και του Vistabet.com, ενός site που χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο λογισμικό και προϊόν (της Sportingbet), με τη διαφορά ότι ως brand ανήκει στη Centric.
Κάπου εδώ αρχίζουν οι αντιφάσεις. Η Centric διαφημίζει ότι έχει πάρει άδεια για τη μεταβατική περίοδο για το Sportingbet.gr και το διαφημίζει στην τηλεόραση και στα υπόλοιπα ΜΜΕ, τη στιγμή που η άλλη εταιρεία διαδικτυακών παιγνίων που της ανήκει (VistaBet) συνεχίζει και αυτή να δραστηριοποιείται κανονικά χωρίς όμως η ιδιοκτήτρια (Vista Gaming Online Limited) να έχει ενταχθεί στο καθεστώς της μεταβατικής περιόδου. Δηλαδή έχει δύο brands.
Ενα που εναρμονίστηκε με τις επιταγές της ελληνικής κυβέρνησης και ένα που το απέφυγε. Περίεργη, αν μη τι άλλο, επιλογή όταν μιλάμε για την ίδια διοίκηση.
Ποιος είναι
Ο Ροδόλφος Οντόνι, διευθύνων σύμβουλος της Centric ΠΟΛΥΜΕΣΑ, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.
  • Εχει απασχολήσει την κοινή γνώμη αρκετές φορές στο παρελθόν με την ανάμειξη στην εφημερίδα Sportime την εποχή που αυτή οδηγήθηκε στην κατάρρευση, εξαγορές offshore εταιρειών από τη Centric έναντι μάλλον φουσκωμένων τιμημάτων που προκάλεσαν την αντίδραση μικρομετόχων της εταιρείας, συχνές δικαστικές περιπέτειες, δημόσιες αντιπαραθέσεις με ανταγωνιστές, θέματα εταιρικών συμφερόντων του με το ΣΔΟΕ και το ΙΚΑ. Πώς το έλεγε ο αείμνηστος Ηλιόπουλος; Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα...
Σ.Σ.

0 γραψτε το σχολιο σας:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.