Β. Μανδραβελης
Bαρύ είναι το κόστος των αποκρατικοποιήσεων για τον ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός που καλείται να καταβάλει 850 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους, συμφώνησε τελικά με τις τράπεζες για το άνοιγμα μιας πιστωτικής γραμμής, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Η πίστωση αυτή αναμένεται να ανέλθει έως και 300 εκατ. ευρώ, αλλά το επιτόκιό της διαμορφώθηκε στο αλμυρό επίπεδο του 8,5%. Ειδικότερα, το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε σε Euribor τριμήνου συν περιθώριο 6,75%. Χθες το Euribor τριμήνου έκλεισε στο 1,47%, αλλά το πραγματικό κόστος δανεισμού του ΟΠΑΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8,5%, αν συνυπολογιστούν όλες οι προμήθειες των πιστωτριών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, κ. Γ. Σπανουδάκη, στη χρηματοδότηση θα συμμετάσχει ομάδα ελληνικών τραπεζών, με επικεφαλής εκδότες την Εθνική Τράπεζα, την Εμπορική Τράπεζα, την Eurobank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μικρότερο ρόλο στη στήριξη της πίστωσης θα έχουν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.
Καμία ξένη τράπεζα δεν συμμετέχει στην έκδοση, αν και ο κ. Σπανουδάκης είπε χθες στους αναλυτές ότι δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί αυτό το ενδεχόμενο στο μέλλον. Οι ξένες τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτούσαν υψηλότερο κόστος δανεισμού, φοβούμενες το ρίσκο μιας αρνητικής πορείας των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης στον ΟΠΑΠ, ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ότι τα κεφάλαια που αφορούν τη δεύτερη σύμβαση παραχώρησης θα εκταμιευθούν στις αρχές Δεκεμβρίου. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση επέκτασης μονοπωλίου του οργανισμού, όπως είπε, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η έγκριση αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Το Δημόσιο και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα εισπράξουν από τη σύμβαση επέκτασης του επίγειου μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, 375 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά τα έσοδα που αναμένονται να εισέλθουν στα δημόσια ταμεία. Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να κατατεθούν σε λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ τουλάχιστον 266 εκατ. ευρώ από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ως καταβολή για τις συμβάσεις παραχώρησης των συχνοτήτων τους. Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε την προπερασμένη Δευτέρα (14/11/2011) και βάσει της προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού, οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να εκταμιεύσουν, μέχρι αύριο, είτε το 70% του αντιτίμου, με το υπόλοιπο 30% να εξοφλείται σε τρεις ισόποσες έντοκες δόσεις, είτε το 100%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν χθες ότι οι τρεις εταιρείες θα επιλέξουν τον πρώτο τρόπο αποπληρωμής των αδειών τους, καθώς για το υπόλοιπο 30%, το ετήσιο κόστος επιβάρυνσης ανέρχεται σε λιγότερο από 5%.
Στο μεταξύ, καθυστέρηση αναμένεται να σημειωθεί στον επικείμενο διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων. Το ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα από αίτημα του ΟΠΑΠ, εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος που έχει καθοριστεί για τις 29 Νοεμβρίου 2011. Ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη, ζήτησε επισήμως από το ΤΑΙΠΕΔ παράταση τουλάχιστον 15 ημερών, καθώς η εταιρεία αδυνατεί μέσα στο χρονικό διάστημα που απομένει, να συνάψει τις απαραίτητες συμφωνίες συνεργασίας με τους υποψήφιους εταίρους της στη διεκδίκηση της άδειας των Κρατικών Λαχείων. Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του ταμείου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εισακούσει το αίτημα του οργανισμού.
Το Δημόσιο ευελπιστεί σε έσοδα της τάξης των 650 εκατ. ευρώ από την εκχώρηση των Κρατικών Λαχείων σε ιδιώτες. Ως συνέπεια, ο ΟΠΑΠ δυσκολεύεται να διεκδικήσει από μόνος του τη συγκεκριμένη άδεια, μετά τις αρχικές συμβάσεις παραχώρησης που υπέγραψε με το ελληνικό Δημόσιο, ύψους 935 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του οργανισμού αναφέρει ότι η στρατηγική του από την αρχή ήταν να διεκδικήσει με άλλους συνεργάτες τα Κρατικά Λαχεία, αλλά είναι σίγουρο ότι η απουσία ρευστότητας στην ελληνική αγορά έχει μετριάσει τις αρχικές του επιδιώξεις.
Το ίδιο ισχύει και στα παιγνιομηχανήματα VLTs, που θέλει να εγκαταστήσει μέσα στον επόμενο χρόνο. Ο οργανισμός προσανατολίζεται πλέον σε μίσθωση των μηχανών ή σε ένα μοντέλο μοιράσματος των κερδών με τον προμηθευτή των μηχανημάτων. Οπως είπε προχθές ο κ. Σπανουδάκης, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, οι μηχανές θα «μοιραστούν» σε τρεις προμηθευτές πιθανώς με τη μέθοδο του revenue sharing.
0 γραψτε το σχολιο σας:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.