Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΔΕΣΥΛΛΑ
Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο προσαρμόζεται στο κλίμα της εποχής. Ο χώρος, στον οποίο κάποτε τα εκατομμύρια περίσσευαν, τώρα καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση και να επιζήσει βασιζόμενος στις δικές του πλέον δυνάμεις. Η φετινή σεζόν, που άρχισε πριν από λίγες μέρες, δείχνει να είναι η πιο δύσκολη για τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Οικονομική κρίση, χρέη, απλήρωτοι παίκτες, κλείσιμο της στρόφιγγας από τον ΟΠΑΠ, παράγοντες που τρέχουν να καλύψουν τη μαύρη τρύπα του ελλείμματος πριν αυτή τους καταπιεί...
Ευτυχώς που υπάρχει η βαθιά «ανάσα» από τα
τηλεοπτικά! Αν οι διοικήσεις των ομάδων δεν βρουν τρόπους να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, τότε θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα μέσα στη χρονιά. Σχεδόν όλες οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας βρίσκονται μπροστά σε έναν οικονομικό Γολγοθά, που όμοιό του δεν αντιμετώπισαν ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν.
«Έκοψε» πάνω από 30 εκατ. ευρώ σε χορηγίες ο ΟΠΑΠ
«Ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί αυτήν την αθλιότητα», είχε δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής, μετά την απόφαση της Πολιτείας να σταματήσει τη χρηματοδότηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τον Οργανισμό. Μια απόφαση που πάρθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά τα επανειλημμένα κρούσματα βίας, και η οποία «πάγωσε» για τα καλά τους ανθρώπους των ομάδων. Τι σημαίνει η απόφαση αυτή; Ότι οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας, της Football League, αλλά και όσες μετέχουν στον θεσμό του Κυπέλλου (δεν κόπηκε η χρηματοδότηση στην Εθνική ομάδα και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο) χάνουν συνολικά πάνω από 30 εκατ. ευρώ από τον εδώ και χρόνια βασικό τους «αιμοδότη»! Ένα ποσό 22 με 23 εκατ. ευρώ δινόταν στην πρώτη κατηγορία: τώρα αυτό κόβεται. Ο ΟΠΑΠ, παράλληλα έχει καταγγείλει τις συμβάσεις με τους μπλεγμένους στην υπόθεση των στημένων: τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα.
Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι Σούπερ Λίγκα και Football League δεν θα κληθούν να διαπραγματευτούν νέο συμβόλαιο με τον Οργανισμό τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο. Και πάντως έως ότου πειστεί η Πολιτεία, ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι χορηγίες στις φανέλες των ομάδων ισχύουν κανονικά, αλλά έχουν μπει ρήτρες βίας και δεν θα δοθούν χρήματα αν κάποια ομάδα είναι υπαίτια επεισοδίων.
Παναθηναϊκός: έλλειμμα 19 εκατ. ευρώ στα ταμεία και αβεβαιότητα
ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ που επί χρόνια καυχιόταν για τα νοικοκυρεμένα οικονομικά της και τη συνέπεια στις οικονομικές της υποχρεώσεις ήταν ο Παναθηναϊκός. Μιλάμε για μια ΠΑΕ που ποτέ από το 1979 δεν αντιμετώπισε τέτοιου είδους προβλήματα. Το ταμείον δεν ήταν ποτέ μείον. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και το «τριφύλλι» των χιλίων προβλημάτων και της ανελέητης πολυμετοχικής κόντρας, έχει μπει μέσα. Πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε: το έλλειμμα μέχρι το καλοκαίρι ανερχόταν σε 27 εκατ. ευρώ, ποσό που προήλθε κυρίως από ακριβές αγορές ποδοσφαιριστών και υψηλά συμβόλαια. Οι άνθρωποι της ομάδας πίστευαν ότι με πρόκριση στους ομίλους του Europa League, με μια ικανοποιητική πώληση των εισιτηρίων διαρκείας (15.000), αλλά και με αποδεσμεύσεις παικτών, θα έριχναν το έλλειμμα στα 8 εκατ. ευρώ. Αρκετοί τότε μιλούσαν για όνειρα θερινής νυκτός. Δικαιώθηκαν. Ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από την Ευρώπη (μείον 5 εκατ.ευρώ), η χαμηλή διάθεση των διαρκείας (έχουν διατεθεί λίγο περισσότερα από 7.000), η απροθυμία των μετόχων να βάλουν χρήματα, αλλά και το γεγονός ο βασικός χορηγός της φανέλας, η Cosmote, πλέον, δεν υπάρχει, έχουν οδηγήσει την ΠΑΕ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Στα ταμεία μπήκαν κάποια χρήματα από πωλήσεις, κυρίως από του Τζιμπρίλ Σισέ (5,8 εκατ. ευρώ) και από τα τηλεοπτικά (3 εκατ. ευρώ). Αλλά δεν φτάνουν. Το έλλειμμα αγγίζει τα 19 εκατ. ευρώ και ο κίνδυνος στάσης πληρωμών για τα συμβόλαια τον Δεκέμβριο είναι υπαρκτός, μια και λεφτά δεν υπάρχουν!
Ολυμπιακός: θα βγει και κερδισμένος!
ΠΑΙΖΕΙ στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι πωλήσεις των διαρκείας πάνε καλά, τα υπόλοιπα τακτοποιούνται από τη διοίκηση. Τι άλλο να ζητήσει ο Ολυμπιακός; Η ερυθρόλευκη ΠΑΕ είναι στην καλύτερη κατάσταση από οποιαδήποτε ομάδα της Σούπερ Λίγκας και ο λόγος είναι απλός: ο ιδιοκτήτης της Βαγγέλης Μαρινάκης βάζει το χέρι στην τσέπη και δεν αφήνει την ομάδα να ταλαιπωρηθεί από οικονομικά προβλήματα. Εκτός αυτού, όμως, υπάρχουν και έσοδα! Οι ερυθρόλευκοι, παίρνοντας το ευρωπαϊκό δώρο από τον Παναθηναϊκό, θα βάλουν στο τέλος της χρονιάς στα ταμεία τους 21 εκατ. ευρώ από το market pool της ΟΥΕΦΑ. Αυτά τα χρήματα, για φέτος, είναι τα περισσότερα που θα πάρουν οι νταμπλούχοι. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ, η πώληση των διαρκείας πηγαίνει μια χαρά (16.000), φέρνοντας στον Πειραιά ένα ποσό της τάξεως των 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ χορηγικά η ΠΑΕ θα λάβει περίπου 7 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα έσοδα θα είναι περίπου 45 εκατ. ευρώ. Άρα οι ερυθρόλευκοι θα έχουν και κέρδος.
Αλαλούμ στη Θεσσαλονίκη
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ των ΠΑΕ της συμπρωτεύουσας είναι σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση. ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλής χρωστούν δόσεις συμβολαίων σε ποδοσφαιριστές, έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ τα έσοδα είναι μικρά. Ο Δικέφαλος έκλεισε την περυσινή σεζόν με άνοιγμα 2,5 εκατ. ευρώ και έχει απλήρωτους παίκτες εδώ και τρεις μήνες. Περιμένει, στο τέλος της χρονιάς, 5 εκατ. ευρώ από την Ευρώπη. Αλλά από τη στιγμή που οι υποχρεώσεις «τρέχουν», αυτά τα χρήματα δεν αρκούν. Προσθέστε, επίσης, σ’ όλα αυτά, το «παγωμένο» χρέος των 11 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο. Οφειλές σε παίκτες έχει και ο Άρης. Ο κόσμος της ομάδας και η λέσχη φίλων βάζουν από την τσέπη τους, για να ενισχύσουν την ΠΑΕ. Τα χρέη στην εφορία, πάντως, είναι ρυθμισμένα και μπορεί να πει κανείς ότι, τον τελευταίο καιρό, έχει γίνει μια τακτοποίηση στα οικονομικά. Αυτός που βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση είναι ο Ηρακλής. Δεν ξέρει σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν και τα οικονομικά του είναι σε τραγική κατάσταση. Χρωστούμενα σε 40 ποδοσφαιριστές (20 από τη θητεία Ρέμου και 20 από τη θητεία Τάκη), ρυθμισμένα χρέη στο Δημόσιο, με το ποσό να ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ, περυσινό άνοιγμα 2,3 εκατ.! Ο Ηρακλής έχει πενιχρά έσοδα, οι χορηγοί δεν πλησιάζουν και ο Ανδρέας Παντελή, που ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ, έχει μπροστά του ένα βουνό από οικονομικά προβλήματα.
ΑΕΚ: σωσίβιο η Ευρώπη, αλλά...
ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ που εδώ και χρόνια έχει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα είναι η ΑΕΚ. Με τη ρύθμιση του άρθρου 44 να «τρέχει» (οι οφειλές είναι λίγο μεγαλύτερες από 30 εκατ. ευρώ), η ΑΕΚ έχει υποχρεώσεις φέτος 12 εκατ. ευρώ. Η ανάσα 5 εκατ. ευρώ που παίρνει, προκρινόμενη στους ομίλους του Europa League, είναι σημαντικότατη. Έτσι, η Ένωση θα μπορέσει να βγάλει τη χρονιά, αν συνυπολογίσουμε: τα έσοδα από τα διαρκείας (2,5 εκατ. ευρώ), το τηλεοπτικό συμβόλαιο (3 εκατ. ευρώ), τον βασικό χορηγό της φανέλας (1,5 εκατ. ευρώ), το εγχείρημα των Supporters (κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ) και την πώληση των Σκόκο, Ντιόπ (1,7 εκατ. ευρώ). Τα χρήματα αυτά αρκούν για το κόστος του ρόστερ και του τεχνικού τιμ. Αλλά οι υποχρεώσεις δεν σταματούν εκεί. Οι περυσινές οφειλές σε παίκτες και προπονητή, και τα χρέη που η ΠΑΕ κουβαλάει από παλιά, με τις διακανονισμένες οφειλές την τρέχουσα σεζόν να είναι κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, αποτελούν θηλιά στον λαιμό των παραγόντων της ομάδας. Οι οποίοι στην κυριολεξία τρέχουν και δεν φτάνουν!
Χρωστούμενα σε παίκτες για τους «μικρομεσαίους»
Για τις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες, όπου τα έσοδα είναι λιγότερα, τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα. Όλοι έχουν μειώσει τα μπάτζετ, με σκοπό μια καλύτερη διαχείριση των οικονομικών, προκειμένου να βγει η χρονιά. Τα χρωστούμενα, όμως, σε παίκτες έχουν γίνει της μόδας. Ο Πανιώνιος, για παράδειγμα, είναι μια ομάδα που οφείλει αρκετές δόσεις: τα οικονομικά, στους Νεοσμυρνιώτες, είναι σε τραγική κατάσταση. Ο ΟΦΗ, η ομάδα που είχε πολλά προβλήματα με την αδειοδότηση, επίσης αντιμετωπίζει δυσκολίες με χρέη σε ποδοσφαιριστές. Όλες οι ΠΑΕ προσπαθούν να συντηρηθούν, τη στιγμή που οι χορηγίες έχουν μειωθεί κατά πολύ, ο κόσμος δεν γεμίζει τα γήπεδα και οι υποχρεώσεις δεν σταματούν. Πιο νοικοκυρεμένοι, αλλά χωρίς να κάνουν υπερβάσεις, δείχνουν να είναι οι Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα, Σκόντα Ξάνθη, Παναιτωλικός και Αστέρας Τρίπολης.
Η Premier League γεμίζει τα βρετανικά ταμεία
Τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση στο βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας τη φετινή περίοδο μετεγγραφών να εκτινάσσει τις αμοιβές των παικτών της Premier League σε πρωτοφανή ύψη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας λογιστών Saffery Champness, η οποία έχει πολλούς ποδοσφαιριστές ως πελάτες, τα φορολογικά έσοδα από τις 20 ομάδες της Premier League θα ξεπεράσουν φέτος το 1 δισ. στερλίνες. Θα είναι, μάλιστα, κατά το ένα τρίτο υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό την ώρα που το European Club Association, που εκπροσωπεί περίπου 200 ομάδες από όλη την Ευρώπη, προειδοποιεί ότι τα μέλη του αγνόησαν τις εκκλήσεις της UEFA για συγκράτηση των δαπανών τους. Τα έσοδα των ομάδων της Premier League από τα δικαιώματα των μεταδόσεων αυξήθηκαν φέτος κατά 30%. Με δεδομένο ότι η βρετανική κυβέρνηση εφαρμόζει από τον Απρίλιο του 2010 φορολογικό συντελεστή 50% στα υψηλά εισοδήματα, οι 20 ομάδες της Premier League αναμένεται να αποδώσουν φέτος φόρους ακόμα υψηλότερους από τα 725 εκατ. στερλίνες που πλήρωσαν πέρυσι. Σημαντική πηγή εσόδων θα αποτελέσουν για τα κρατικά ταμεία και τα εισιτήρια για τους αγώνες, τα οποία υπάγονται στο εξής στον αυξημένο ΦΠΑ 20%.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=99457
Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο προσαρμόζεται στο κλίμα της εποχής. Ο χώρος, στον οποίο κάποτε τα εκατομμύρια περίσσευαν, τώρα καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση και να επιζήσει βασιζόμενος στις δικές του πλέον δυνάμεις. Η φετινή σεζόν, που άρχισε πριν από λίγες μέρες, δείχνει να είναι η πιο δύσκολη για τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Οικονομική κρίση, χρέη, απλήρωτοι παίκτες, κλείσιμο της στρόφιγγας από τον ΟΠΑΠ, παράγοντες που τρέχουν να καλύψουν τη μαύρη τρύπα του ελλείμματος πριν αυτή τους καταπιεί...
Ευτυχώς που υπάρχει η βαθιά «ανάσα» από τα
τηλεοπτικά! Αν οι διοικήσεις των ομάδων δεν βρουν τρόπους να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, τότε θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα μέσα στη χρονιά. Σχεδόν όλες οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας βρίσκονται μπροστά σε έναν οικονομικό Γολγοθά, που όμοιό του δεν αντιμετώπισαν ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν.
«Έκοψε» πάνω από 30 εκατ. ευρώ σε χορηγίες ο ΟΠΑΠ
«Ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί αυτήν την αθλιότητα», είχε δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής, μετά την απόφαση της Πολιτείας να σταματήσει τη χρηματοδότηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τον Οργανισμό. Μια απόφαση που πάρθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά τα επανειλημμένα κρούσματα βίας, και η οποία «πάγωσε» για τα καλά τους ανθρώπους των ομάδων. Τι σημαίνει η απόφαση αυτή; Ότι οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας, της Football League, αλλά και όσες μετέχουν στον θεσμό του Κυπέλλου (δεν κόπηκε η χρηματοδότηση στην Εθνική ομάδα και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο) χάνουν συνολικά πάνω από 30 εκατ. ευρώ από τον εδώ και χρόνια βασικό τους «αιμοδότη»! Ένα ποσό 22 με 23 εκατ. ευρώ δινόταν στην πρώτη κατηγορία: τώρα αυτό κόβεται. Ο ΟΠΑΠ, παράλληλα έχει καταγγείλει τις συμβάσεις με τους μπλεγμένους στην υπόθεση των στημένων: τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα.
Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι Σούπερ Λίγκα και Football League δεν θα κληθούν να διαπραγματευτούν νέο συμβόλαιο με τον Οργανισμό τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο. Και πάντως έως ότου πειστεί η Πολιτεία, ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι χορηγίες στις φανέλες των ομάδων ισχύουν κανονικά, αλλά έχουν μπει ρήτρες βίας και δεν θα δοθούν χρήματα αν κάποια ομάδα είναι υπαίτια επεισοδίων.
Παναθηναϊκός: έλλειμμα 19 εκατ. ευρώ στα ταμεία και αβεβαιότητα
ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ που επί χρόνια καυχιόταν για τα νοικοκυρεμένα οικονομικά της και τη συνέπεια στις οικονομικές της υποχρεώσεις ήταν ο Παναθηναϊκός. Μιλάμε για μια ΠΑΕ που ποτέ από το 1979 δεν αντιμετώπισε τέτοιου είδους προβλήματα. Το ταμείον δεν ήταν ποτέ μείον. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και το «τριφύλλι» των χιλίων προβλημάτων και της ανελέητης πολυμετοχικής κόντρας, έχει μπει μέσα. Πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε: το έλλειμμα μέχρι το καλοκαίρι ανερχόταν σε 27 εκατ. ευρώ, ποσό που προήλθε κυρίως από ακριβές αγορές ποδοσφαιριστών και υψηλά συμβόλαια. Οι άνθρωποι της ομάδας πίστευαν ότι με πρόκριση στους ομίλους του Europa League, με μια ικανοποιητική πώληση των εισιτηρίων διαρκείας (15.000), αλλά και με αποδεσμεύσεις παικτών, θα έριχναν το έλλειμμα στα 8 εκατ. ευρώ. Αρκετοί τότε μιλούσαν για όνειρα θερινής νυκτός. Δικαιώθηκαν. Ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από την Ευρώπη (μείον 5 εκατ.ευρώ), η χαμηλή διάθεση των διαρκείας (έχουν διατεθεί λίγο περισσότερα από 7.000), η απροθυμία των μετόχων να βάλουν χρήματα, αλλά και το γεγονός ο βασικός χορηγός της φανέλας, η Cosmote, πλέον, δεν υπάρχει, έχουν οδηγήσει την ΠΑΕ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Στα ταμεία μπήκαν κάποια χρήματα από πωλήσεις, κυρίως από του Τζιμπρίλ Σισέ (5,8 εκατ. ευρώ) και από τα τηλεοπτικά (3 εκατ. ευρώ). Αλλά δεν φτάνουν. Το έλλειμμα αγγίζει τα 19 εκατ. ευρώ και ο κίνδυνος στάσης πληρωμών για τα συμβόλαια τον Δεκέμβριο είναι υπαρκτός, μια και λεφτά δεν υπάρχουν!
Ολυμπιακός: θα βγει και κερδισμένος!
ΠΑΙΖΕΙ στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι πωλήσεις των διαρκείας πάνε καλά, τα υπόλοιπα τακτοποιούνται από τη διοίκηση. Τι άλλο να ζητήσει ο Ολυμπιακός; Η ερυθρόλευκη ΠΑΕ είναι στην καλύτερη κατάσταση από οποιαδήποτε ομάδα της Σούπερ Λίγκας και ο λόγος είναι απλός: ο ιδιοκτήτης της Βαγγέλης Μαρινάκης βάζει το χέρι στην τσέπη και δεν αφήνει την ομάδα να ταλαιπωρηθεί από οικονομικά προβλήματα. Εκτός αυτού, όμως, υπάρχουν και έσοδα! Οι ερυθρόλευκοι, παίρνοντας το ευρωπαϊκό δώρο από τον Παναθηναϊκό, θα βάλουν στο τέλος της χρονιάς στα ταμεία τους 21 εκατ. ευρώ από το market pool της ΟΥΕΦΑ. Αυτά τα χρήματα, για φέτος, είναι τα περισσότερα που θα πάρουν οι νταμπλούχοι. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ, η πώληση των διαρκείας πηγαίνει μια χαρά (16.000), φέρνοντας στον Πειραιά ένα ποσό της τάξεως των 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ χορηγικά η ΠΑΕ θα λάβει περίπου 7 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα έσοδα θα είναι περίπου 45 εκατ. ευρώ. Άρα οι ερυθρόλευκοι θα έχουν και κέρδος.
Αλαλούμ στη Θεσσαλονίκη
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ των ΠΑΕ της συμπρωτεύουσας είναι σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση. ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλής χρωστούν δόσεις συμβολαίων σε ποδοσφαιριστές, έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ τα έσοδα είναι μικρά. Ο Δικέφαλος έκλεισε την περυσινή σεζόν με άνοιγμα 2,5 εκατ. ευρώ και έχει απλήρωτους παίκτες εδώ και τρεις μήνες. Περιμένει, στο τέλος της χρονιάς, 5 εκατ. ευρώ από την Ευρώπη. Αλλά από τη στιγμή που οι υποχρεώσεις «τρέχουν», αυτά τα χρήματα δεν αρκούν. Προσθέστε, επίσης, σ’ όλα αυτά, το «παγωμένο» χρέος των 11 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο. Οφειλές σε παίκτες έχει και ο Άρης. Ο κόσμος της ομάδας και η λέσχη φίλων βάζουν από την τσέπη τους, για να ενισχύσουν την ΠΑΕ. Τα χρέη στην εφορία, πάντως, είναι ρυθμισμένα και μπορεί να πει κανείς ότι, τον τελευταίο καιρό, έχει γίνει μια τακτοποίηση στα οικονομικά. Αυτός που βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση είναι ο Ηρακλής. Δεν ξέρει σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν και τα οικονομικά του είναι σε τραγική κατάσταση. Χρωστούμενα σε 40 ποδοσφαιριστές (20 από τη θητεία Ρέμου και 20 από τη θητεία Τάκη), ρυθμισμένα χρέη στο Δημόσιο, με το ποσό να ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ, περυσινό άνοιγμα 2,3 εκατ.! Ο Ηρακλής έχει πενιχρά έσοδα, οι χορηγοί δεν πλησιάζουν και ο Ανδρέας Παντελή, που ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ, έχει μπροστά του ένα βουνό από οικονομικά προβλήματα.
ΑΕΚ: σωσίβιο η Ευρώπη, αλλά...
ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ που εδώ και χρόνια έχει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα είναι η ΑΕΚ. Με τη ρύθμιση του άρθρου 44 να «τρέχει» (οι οφειλές είναι λίγο μεγαλύτερες από 30 εκατ. ευρώ), η ΑΕΚ έχει υποχρεώσεις φέτος 12 εκατ. ευρώ. Η ανάσα 5 εκατ. ευρώ που παίρνει, προκρινόμενη στους ομίλους του Europa League, είναι σημαντικότατη. Έτσι, η Ένωση θα μπορέσει να βγάλει τη χρονιά, αν συνυπολογίσουμε: τα έσοδα από τα διαρκείας (2,5 εκατ. ευρώ), το τηλεοπτικό συμβόλαιο (3 εκατ. ευρώ), τον βασικό χορηγό της φανέλας (1,5 εκατ. ευρώ), το εγχείρημα των Supporters (κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ) και την πώληση των Σκόκο, Ντιόπ (1,7 εκατ. ευρώ). Τα χρήματα αυτά αρκούν για το κόστος του ρόστερ και του τεχνικού τιμ. Αλλά οι υποχρεώσεις δεν σταματούν εκεί. Οι περυσινές οφειλές σε παίκτες και προπονητή, και τα χρέη που η ΠΑΕ κουβαλάει από παλιά, με τις διακανονισμένες οφειλές την τρέχουσα σεζόν να είναι κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, αποτελούν θηλιά στον λαιμό των παραγόντων της ομάδας. Οι οποίοι στην κυριολεξία τρέχουν και δεν φτάνουν!
Χρωστούμενα σε παίκτες για τους «μικρομεσαίους»
Για τις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες, όπου τα έσοδα είναι λιγότερα, τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα. Όλοι έχουν μειώσει τα μπάτζετ, με σκοπό μια καλύτερη διαχείριση των οικονομικών, προκειμένου να βγει η χρονιά. Τα χρωστούμενα, όμως, σε παίκτες έχουν γίνει της μόδας. Ο Πανιώνιος, για παράδειγμα, είναι μια ομάδα που οφείλει αρκετές δόσεις: τα οικονομικά, στους Νεοσμυρνιώτες, είναι σε τραγική κατάσταση. Ο ΟΦΗ, η ομάδα που είχε πολλά προβλήματα με την αδειοδότηση, επίσης αντιμετωπίζει δυσκολίες με χρέη σε ποδοσφαιριστές. Όλες οι ΠΑΕ προσπαθούν να συντηρηθούν, τη στιγμή που οι χορηγίες έχουν μειωθεί κατά πολύ, ο κόσμος δεν γεμίζει τα γήπεδα και οι υποχρεώσεις δεν σταματούν. Πιο νοικοκυρεμένοι, αλλά χωρίς να κάνουν υπερβάσεις, δείχνουν να είναι οι Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα, Σκόντα Ξάνθη, Παναιτωλικός και Αστέρας Τρίπολης.
Η Premier League γεμίζει τα βρετανικά ταμεία
Τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση στο βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας τη φετινή περίοδο μετεγγραφών να εκτινάσσει τις αμοιβές των παικτών της Premier League σε πρωτοφανή ύψη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας λογιστών Saffery Champness, η οποία έχει πολλούς ποδοσφαιριστές ως πελάτες, τα φορολογικά έσοδα από τις 20 ομάδες της Premier League θα ξεπεράσουν φέτος το 1 δισ. στερλίνες. Θα είναι, μάλιστα, κατά το ένα τρίτο υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό την ώρα που το European Club Association, που εκπροσωπεί περίπου 200 ομάδες από όλη την Ευρώπη, προειδοποιεί ότι τα μέλη του αγνόησαν τις εκκλήσεις της UEFA για συγκράτηση των δαπανών τους. Τα έσοδα των ομάδων της Premier League από τα δικαιώματα των μεταδόσεων αυξήθηκαν φέτος κατά 30%. Με δεδομένο ότι η βρετανική κυβέρνηση εφαρμόζει από τον Απρίλιο του 2010 φορολογικό συντελεστή 50% στα υψηλά εισοδήματα, οι 20 ομάδες της Premier League αναμένεται να αποδώσουν φέτος φόρους ακόμα υψηλότερους από τα 725 εκατ. στερλίνες που πλήρωσαν πέρυσι. Σημαντική πηγή εσόδων θα αποτελέσουν για τα κρατικά ταμεία και τα εισιτήρια για τους αγώνες, τα οποία υπάγονται στο εξής στον αυξημένο ΦΠΑ 20%.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=99457
0 γραψτε το σχολιο σας:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.