Στη δυναμική της ανάπτυξης της αγοράς παιγνίων, τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύθμιση της αγοράς, τις ευκαιρίες ανάπτυξης του ΟΠΑΠ στο μέλλον, τη συνεκτικότητα στην πολιτική των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, τις εξελίξεις στα διαδικτυακά παιχνίδια και το ρόλο του χρήστη στη διαμόρφωση του πλαισίου που ρυθμίζει το χώρο των παιγνίων αναφέρθηκαν οι ομιλητές και οι σύνεδροι του Gaming Money Conference 2012, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Intercontinental. Οι σύνεδροι σε αριθμό ξεπέρασαν τους 350.
Για την αναμφισβήτητη ευκαιρία ανάπτυξης του ΟΠΑΠ στο μέλλον, τη στρατηγική και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μίλησε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ευθύνη της διοίκησης της εταιρείας συνίσταται στο να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της ΟΠΑΠ ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αλλαγή στη μετοχική της σύνθεση. Το 2011 η εταιρεία είχε 4,3 δις ευρώ μικτά έσοδα και EBITDA 734 εκατ. ευρώ, στοιχεία που την κατατάσσουν στη λίστα με τις δέκα καλύτερες εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπρόσθετα σύμφωνα με τους αναλυτές η ΟΠΑΠ κατέχει το 70% της νόμιμης αγοράς στην Ελλάδα και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πρακτόρων στην Ελλάδα (5.000 καταστήματα) και στη Κύπρο (170 καταστήματα). Η εταιρεία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της έδειξε την ικανότητα της να παράγει στο σωστό χρόνο νέα παιχνίδια και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται: τα δικαιώματα για το επίγειο δίκτυο και το internet έως το 2030, το σημαντικό της cash flow, την ιστορία της που βασίζεται σε εμπειρία 53 ετών και τη διοικητική της ομάδα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη αγορά στο χώρο των παιγνίων και μαζί με την Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση του “gross gaming revenues” ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σχετικά με τα VLT’s τόνισε ότι οι εξελίξεις συναρτώνται με τον εσωτερικό προσανατολισμό της διοίκησης αλλά και με το νομοθετικό πλαίσιο από την πολιτεία, που θέτει το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη τους. Όσον αφορά τα κρατικά λαχεία, είπε πως πέρα από τα υφιστάμενα πρακτορεία θα υπάρξουν και νέα σημεία πώλησης καθώς και αυτόματες μηχανές.
Τέλος, μιλώντας για τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ανέφερε πως από το 2009 έως το 2011 η ΟΠΑΠ έδωσε πίσω στους κοινωνικούς φορείς 2,8 δις ευρώ και συγκεκριμένα 1,2 δις σε φόρους, 1,2 δις στους πράκτορες, 81 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις, 213 εκατ. ευρώ σε χορηγίες και 86 εκατ. ευρώ σε δωρεές.
Το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ευρωπαϊκό χώρο έθεσε ο Mr. Helge Kleinwege, Legal Officer, Directorate-General Internal Market & Services of the European Commission. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σε συνεργασία με τα κράτη μέλη διαμορφώνει τη στρατηγική της Ένωσης στο χώρο των τυχερών παιγνίων, μέσω ομάδας εμπειρογνωμόνων και θέτει τους στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των παικτών».
Από την πλευρά τους τα κράτη πρέπει να σέβονται τις δύο βασικές αρχές που διέπουν την αγορά, την αρχή της μη διάκρισης και την αρχή της συνέπειας. Οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής επιτροπής εστιάζονται σε πέντε βασικούς τομείς:
• Τη συμμόρφωση των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων με το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να ρυθμίσει την εν λόγω αγορά και για αυτό συνυπάρχουν πολλά κανονιστικά πλαίσια. Ειδικότερα το ενδιαφέρον της Επιτροπής εστιάζεται στο on line gambling, το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία και για το οποίο εκτιμάται ότι το 2015 θα υπάρχουν 13 δις είσοδοι χρηστών ετησίως.
• Την ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη μίας ρυθμιστικής αρχής σε κάθε κράτος της ΕΕ ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πρωτοβουλίες για την εκπόνηση διαλόγου και με τρίτες χώρες που αφορούν στην αγορά των ΗΠΑ και της Ασίας.
• Την προστασία των καταναλωτών και κυρίως την προστασία των ανηλίκων, που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εν προκειμένω, απαραίτητη είναι η ύπαρξη κοινών προτύπων.
• Την αποφυγή απάτης και παραοικονομίας, πρόβλημα για το οποίο έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για την τροποποίηση της υφιστάμενης οδηγίας από τον επόμενο χρόνο.
• Την προστασία από στημένα παιχνίδια, ένα πρόβλημα για το οποίο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία. Στόχος είναι να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, συνεργασία των χωρών και της Επιτροπής, ενώ το 2014 θα εκδοθεί σύσταση για την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας σε επίπεδο κρατών μελών.
Στη λειτουργία, το έργο και τη φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, που επισήμανε ότι στην αγορά των τυχερών παιγνίων δεν μπορεί να υπάρξει αυτορρύθμιση λόγω της ασφάλειας του παίκτη ενώ παράλληλα χρειάζεται στοχευμένη δράση, σημαντική δουλειά και έννοιες συγκεκριμένες. Τα έσοδα που αποκομίζει το κράτος από τα παιχνίδια αυτά είναι σημαντικά, ωστόσο μπορούν να αυξηθούν κατά πολύ. Στόχος του τριετούς σχεδίου που εκπονεί η αρχή είναι να υπάρξει μετά από παρέλευση της περιόδου αυτής μια αγορά που θα λειτουργεί ορθά και θα παρέχει την αναγκαία προστασία στον καταναλωτή. Η αρχή έχει επιφορτιστεί εξαρχής με το έργο να διαμορφώσει τα ρυθμιστικά πλαίσια για να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις. «Εμείς διαμορφώνουμε το πλαίσιο, τίθεται σε εθνική διαβούλευση και εν συνεχεία ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη βάση της φιλοσοφίας της αρχής είναι το ότι πρέπει να ρυθμίζουμε σε συνεργασία με την αγορά και όχι «απέναντι» σε αυτήν», δήλωσε.
Όπως ανέφερε, η αρχή υφίσταται στα «χαρτιά» από το 2004, ωστόσο δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητη αρχή από το Φεβρουάριο του 2012, σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο χώρο και σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον. Σήμερα δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του έργου της 32 στελέχη που έχουν αποσπαστεί από το δημόσιο τομέα και έχουν εκπαιδευτεί για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Όσον αφορά τις κυρώσεις για μη συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, ο κος Γιαννακόπουλος ανέφερε πως η απαγόρευση των τεχνικών παιχνιδιών το 2000 οδήγησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2005 και το 2008 και είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων. Συνολικά έως το 2011 η Ελλάδα πλήρωσε 36 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ : sofokleousin
0 γραψτε το σχολιο σας:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.