Του Θ. Ασημακόπουλου
Η 5η Δεκεμβρίου είναι μέρα-ορόσημο και πλησιάζει. Την Τετάρτη που μας έρχεται θα τελειώσει μια περίοδος αγωνίας για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες παίκτες του τζόγου και αρκετούς επιχειρηματίες. Ή τουλάχιστον υποτίθεται…
Γιατί από εκείνη τη στιγμή αναμένεται να θεσπιστεί από την ελληνική κυβέρνηση η απαγόρευση του διαδικτυακού τζόγου στη χώρα μας. Στοίχημα, πόκερ και καζίνο τέλος για όσες εταιρείες δεν έχουν, έστω και προσωρινή, άδεια. Και αυτές είναι όχι μόνο πολλές, αλλά και οι μεγαλύτερες παγκοσμίως.
Σε μια… κανονική χώρα, όλα όσα ορίζει ο νόμος θα εφαρμόζονταν κανονικά. Όμως στην Ελλάδα –που πολλά έχουν δει τα μάτια μας- κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει στην πράξη. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας, να την ψάξουμε όσο πιο βαθιά γίνεται και να μαντέψουμε τα μελλούμενα.
Ιστορικό
Όλα ξεκίνησαν όταν η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) εμφανίστηκε το 2011. Μάλιστα, στον νόμο 4002/2011 γίνονται 111 αναφορές στη συγκεκριμένη επιτροπή! Και μέσες – άκρες, αυτό που προβλέπεται είναι να δοθεί άδεια σε όσες εταιρείες online στοιχήματος έχουν κάποιες προϋποθέσεις, ώστε να μπορούν να λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα.
Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά να πληρώνουν φόρους. Ακούστηκε για φορολόγηση 10% προς τις εταιρείες, που, σύμφωνα με κάποια άλλα σενάρια, θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 30% του τζίρου τους!
Όχι μόνο από τη στιγμή που θα έπαιρναν τη νόμιμη άδεια, αλλά αναδρομικά, από την ώρα που άρχισαν να δραστηριοποιούνται με Έλληνες πελάτες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερες δεν το δέχτηκαν. Κι όταν έφτασε η ώρα των αιτήσεων για τις άδειες, οι πραγματικά «μεγάλες» εταιρείες απουσίαζαν.
Τελικά, μόλις 24 ήταν αυτές που πήραν άδεια, εκ των οποίων μόνο οι 4-5 είναι γνωστές στους Έλληνες παίκτες. Οι άλλες εμφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα και από το πουθενά!
Και τώρα, έρχεται η 5η Δεκεμβρίου, όπου υποτίθεται πως όλοι όσοι προσφέρουν τζόγο στη χώρα μας και δεν έχουν άδεια, θα πρέπει να αποχωρήσουν. Θα γίνει, όμως, κάτι τέτοιο;
Το παρασκήνιο της εβδομάδας
Τη Δευτέρα που μας πέρασε, η εταιρεία Betfair ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ελληνική αγορά. Ολοι πίστεψαν πως το ίδιο θα έκαναν και τα υπόλοιπα «μεγαθήρια» του χώρου.
Να πούμε εδώ ότι η Betfair είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και φυσικά φοβάται πως πιθανή εμπλοκή της με την ελληνική Δικαιοσύνη θα της προκαλέσει διάφορους μπελάδες.
Το λογικό ήταν, λοιπόν, να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες, που βρίσκονται στο «ταμπλό» κάποιου ξένου Χρηματιστηρίου για τον ίδιο λόγο. Κάτι τέτοιο, όμως, μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε γίνει.
Την Τρίτη, είχαμε την πρώτη ένδειξη: Μια γνωστή αγγλική εταιρεία ενημέρωσε ανεπίσημα τους πελάτες της με e-mail πως θα συνεχίσει να τους παρέχει όλες τις υπηρεσίες της. Αν υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες, όπως έλεγε, θα εφαρμόσει την τακτική τού e-wallet.
Δηλαδή, οι μεταφορές χρημάτων να γίνονται μέσω sites, όπως είναι π.χ. το πασίγνωστο Paypal, και όχι μέσα από τις ελληνικές τράπεζες.
Βέβαια, οι τράπεζές μας επιθυμούν να συνεχιστούν οι συναλλαγές με όλες αυτές τις εταιρείες και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια γιατί.
Την Πέμπτη, όμως, τα νέα και οι φήμες που κυκλοφόρησαν ήταν πιο ξεκάθαρα. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Μία από τις μεγάλες εταιρείες άφησε να διαρρεύσει στην… πιάτσα ότι θα συνεχίσει κανονικά να προσφέρει στοιχήματα «αγνοώντας» το ελληνικό κράτος.
Σου λέει «είμαστε ευρωπαϊκή εταιρεία, άρα συμβαδίζουμε με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Ελλάδας». Έθεσαν μόνο τον «αστερίσκο» ότι θα σταματήσουν τις διαφημίσεις προς τα ΜΜΕ. Μοιραία, το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και οι ανταγωνιστές τους. Κι αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη μέχρι τώρα.
Ως την ερχόμενη Τετάρτη, όμως, τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν για ακόμη μια φορά…
Ο ρόλος της Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται κατά των μονοπωλίων και επιθυμεί μια ανοιχτή αγορά. Γι’ αυτό και οι εταιρείες στοιχήματος στράφηκαν προς αυτήν. Ο RGA (διεθνής σύνδεσμος διαδικτυακών εταιρειών στοιχήματος) έκανε ήδη καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι και το μεγάλο «χαρτί» που παίζεται τις τελευταίες μέρες.
Οι Ευρωπαίοι δεν ενημερώθηκαν από τη δική μας ΕΕΕΠ για την επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και ετοιμάζονται να μπλοκάρουν τις κινήσεις της. Απώτερος στόχος τους είναι η διαμόρφωση ενός κοινού νομικού πλαισίου για όλη την Ευρώπη, κάτι που φυσικά απαιτεί τη συνεργασία των κυβερνήσεων.
Λόγω της δύναμης που έχει ο RGA (απαρτίζεται από 38 ισχυρές εταιρείες που έχουν τζίρο όσο το… χρέος της Ελλάδας), υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μπλοκάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα «ελληνικά» σχέδια και παράλληλα να βγάλει «κόκκινη κάρτα», που σημαίνει βαρύ χρηματικό πρόστιμο για το ταλαιπωρημένο κράτος μας.
Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2006 με τα «φρουτάκια» της εποχής όταν εξ αιτίας της απαγόρευσής τους, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε πρόστιμο ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ!
Τρόποι ελληνικής αντίδρασης
Το θέμα είναι τι θα γίνει, αν μέχρι την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιχειρήσει να μπλοκάρει τα πλάνα της ΕΕΕΠ, αλλά παράλληλα οι εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται.
Εδώ μπαίνει ένα τεράστιο ερώτημα:
Ο αρχικός στόχος είναι να κλείσουν όλα τα domain names αυτών που δεν έχουν άδεια, με αποτέλεσμα κανένας κάτοικος της Ελλάδας να μην μπορεί να μπει στα sites των εταιρειών και να τζογάρει.
Είναι αμφίβολο, όμως, αν αυτό μπορεί να γίνει σε μια μέρα. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με τους παρόχους Ιντερνετ στη χώρα μας, ενώ φημολογείται ότι το προσωπικό που υπάρχει γι’ αυτές τις ενέργειες, δεν επαρκεί. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να ισχύσει μεν ο νόμος, αλλά παράλληλα να λειτουργούν οι εταιρείες!
Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Κατ” αρχάς, πρόστιμα. Οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά, όπως και οι παίκτες, που θα είναι οι πλέον χαμένοι της υπόθεσης. Πρόστιμα θα ισχύσουν και για τις τράπεζες που επιτρέπουν συναλλαγές. Κι εδώ μπαίνουμε σε μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρο.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα, που τόσο ανάγκη έχουν από ρευστό, δεν θέλουν να σταματήσει το οικονομικό αλισβερίσι.
Ο λόγος είναι πολύ απλός: απ’ όποιον παίκτη κάνει κατάθεση ή ανάληψη σε ή από μια εταιρεία στοιχήματος, κάθε μια παίρνει προμήθεια, όπως γίνεται άλλωστε και σε όλες τις απλές συναλλαγές δύο ανθρώπων ή εταιρειών. Αρα, αναμένεται να υπάρξει πίεση και από εκεί, ώστε να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν μέχρι σήμερα.
ΟΠΑΠ
Ολα τα παραπάνω γίνονται στη σκιά της πώλησης μεγάλης μερίδας μετοχών του ΟΠΑΠ. Μιλάμε για το 33% του Οργανισμού, για το οποίο ενδιαφέρονται επτά εταιρείες. Από μεγάλες παγκόσμιες πολυεθνικές, μέχρι Έλληνες μεγιστάνες όπως ο Κόκκαλης ή ο Μελισσανίδης.
Στους πρώτους μήνες του 2013, κι αφού γίνουν οι οικονομικές προσφορές, αναμένεται να παρθεί και η τελική απόφαση από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου).
Με βάση αυτό, λέγεται πως το μπλοκάρισμα των online εταιρειών γίνεται για να πουληθεί ακριβότερα ο ΟΠΑΠ και μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών του, τότε όλα θα γίνουν όπως πρώτα! Είναι κι αυτή μια φήμη που πρέπει να την πάρουμε σοβαρά υπόψη…
Ας υποθέσουμε, όμως, ότι γίνεται το χατίρι της ΕΕΕΠ και όλα προχωρούν όπως ορίζει ο νόμος. Τότε υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος: να ανθήσει το παράνομο στοίχημα. Όπως γινόταν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90, πριν βγει το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ στα πρακτορεία.
Τότε κυπριακές εταιρείες και γραφεία στοιχημάτων έστελναν με… φαξ στους Έλληνες παίκτες τα κουπόνια με τις αποδόσεις και αυτοί έπαιζαν, δημιουργώντας όργιο διακίνησης «μαύρου χρήματος», που ήταν πάντως πολύ δημοφιλές στη χώρα μας.
Ο παίκτης
Όσοι έχουν μεγάλη εξοικείωση με το Διαδίκτυο, προτιμούν να παίζουν εκεί στοίχημα και όχι στον ΟΠΑΠ. Αυτό συμβαίνει, διότι οι αποδόσεις είναι μεγαλύτερες. Ο Οργανισμός τις κρατά πιο χαμηλά (άρα δίνει μικρότερο κέρδος στους παίκτες), όχι από… καπρίτσιο, αλλά επειδή είναι αναγκασμένος να πληρώνει ποσοστό στους πράκτορες.
Αν, λοιπόν, φορολογηθούν και οι online εταιρείες, τότε αυτόματα θα πέσουν οι αποδόσεις τους και θα αυξηθεί η γκανιότα, καθώς θα κινδυνεύουν να μην έχουν έσοδα.
Ο… φουκαριάρης ο παίκτης έχει να αντιμετωπίσει κι άλλα προβλήματα, πέρα από τις χαμηλότερες αποδόσεις. Το κράτος θέλει να τον φορολογήσει με το 10% επί των κερδών του. Άρα σε βάθος χρόνου θα είναι σίγουρα χαμένος, αφού, όπως είναι φυσικό, δεν θα του επιστρέφεται κάποιο ποσό όταν αυτός χάνει…
Επίσης, αν κάποιος χρήστης του Ιντερνετ ποντάρει μετά τις 5 Δεκεμβρίου, απειλείται με πρόστιμο 1.000 ευρώ, ακόμη κι αν ποντάρει μόνο ένα (1) ευρώ για να παίξει!
Βέβαια, για να γίνει αυτό πρέπει να εντοπιστεί η IP address του, κάτι που δεν μοιάζει και πολύ εύκολο τεχνικά.
Τι είναι η ΕΕΕΠ;
Εδώ κι αν υπάρχει μπόλικο πολιτικό «ζουμί» στην υπόθεση. Τον Αύγουστο του 2011, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύστησε την ΕΕΕΠ. Αρχικά ήταν μια απλή διοικητική επιτροπή, καθώς δεν θα μπορούσε να ψηφιστεί από τη Βουλή με άλλη αρμοδιότητα.
Αν επρόκειτο για δημιουργία ανεξάρτητης αρχής, ο κανονισμός ορίζει ότι γίνεται έπειτα από εισήγηση του προέδρου της Βουλής και με πλειοψηφία των 4/5 των 300 βουλευτών.
Με δεδομένο ότι την πρόταση Βενιζέλου την καταψήφισαν η Ν.Δ., το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μ” αυτό τον τρόπο.
Ετσι, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενέκρινε αυτή την… επιτροπούλα μόνο με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, που κυβερνούσε μόνο του εκείνη την εποχή.
Ξαφνικά και χωρίς… προειδοποίηση τον Ιανουάριο του 2012 η ΕΕΕΠ μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή από τον Βενιζέλο στα μουλωχτά! Οι βουλευτές δεν μπορούσαν πια να ψηφίσουν, αφού επρόκειτο για απλή μετατροπή μιας επιτροπής, που έτσι κι αλλιώς λειτουργούσε.
Πρόεδρός της, ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος. Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι κάτι σαν «δεξί χέρι» του Βενιζέλου. Πρόεδρος της ΕΡΤ παλιότερα, με τον Βενιζέλο κυβερνητικό εκπρόσωπο, γενικός γραμματέας πρώτα του υπουργείου Πολιτισμού και μετά του ΕΟΤ, με υπουργό τον… ναι, καλά μαντέψατε!
Το κορυφαίο όλων προκύπτει από τη σύνθεση της ΕΕΕΠ. Πέρα από τον Γιαννακόπουλο, την απαρτίζουν –μεταξύ άλλων- ένας χημικός μηχανικός, μια φιλόλογος, ένας μηχανολόγος και -το καλύτερο!- δύο υπάλληλοι του ΗΣΑΠ και της ΕΘΕΛ!
Δηλαδή, όλοι αυτοί αποφασίζουν για την τύχη του τζόγου στην Ελλάδα!!! Λογικά, ο Γιαννακόπουλος πρέπει να κάνει κουμάντο μόνος του.
Το αντάρτικο του πόκερ
Το παιχνίδι χαρτιών, το πόκερ, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Όλες οι μεγάλες εταιρείες προσφέρουν πλατφόρμα για παιχνίδι στο Ιντερνετ. Όμως οι κυρίαρχοι του χώρου είναι άλλοι.
Οι παίκτες προτιμούν παγκοσμίως μια offshore εταιρεία εβραϊκών συμφερόντων με τεράστια κέρδη, που παράλληλα έχει εξαγοράσει και ένα άλλο ξένο σημαντικό «όνομα», που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της.
Σημαντική δύναμη στην Ελλάδα είναι μια ντόπια εταιρεία, που ανήκει σε μεγαλοεπιχειρηματία.
Άνθρωποι της offshore εταιρείας – κολοσσού, εδώ και μερικές μέρες, προσπαθούν να πείσουν την ΕΕΕΠ να «απαλλάξει» το πόκερ από τη γενική νομοθεσία. Τα επιχειρήματα είναι απλά και εν μέρει σωστά.
Κατ” αρχάς, αν φύγουν οι online εταιρείες από την Ελλάδα, το παιχνίδι θα «πεθάνει». Περισσότεροι από 50.000 Έλληνες καθημερινά παίζουν μέσω του υπολογιστή τους και αν φορολογηθούν με 10% είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βγουν χαμένοι. Άρα δεν θα έχουν κανέναν λόγο να παίζουν!
Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε συμβατικά καζίνα, αφού ο ΟΠΑΠ προς το παρόν δεν διαθέτει λογισμικό πόκερ.
Όμως, στα καζίνα τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά για τον μέσο Έλληνα, ενώ στο Ιντερνετ ένας παίκτης μπορεί π.χ. με ένα ευρώ να κερδίσει δεκάδες χιλιάδες!
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί (για τους… αδαείς) ότι το πόκερ δεν είναι καθαρά παιχνίδι τύχης, αλλά χρειάζεται ικανότητα και στρατηγική.
Τα σενάρια
Με σιγουριά δεν μπορεί να μιλήσει κανείς, ούτε να προεξοφλήσει καταστάσεις. Υπάρχουν, λοιπόν, διάφορα σενάρια:
1. Να ισχύσει ο νόμος κανονικά και παράλληλα να συνεχίσουν διαδικτυακά οι εταιρείες που έχουν άδεια.
2. Να ισχύσει ο νόμος κανονικά, αλλά να διακοπεί η λειτουργία όλων των εταιρειών, ακόμη και εκείνων που έχουν άδεια. Αν γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ανακληθούν όλες οι άδειες, αλλά σύντομα να γίνει εξαγγελία για κατάθεση νέων φακέλων.
Τότε, θα μπουν στο παιχνίδι και επίσημα όλες οι μεγάλες εταιρείες, που θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους στην Ελλάδα για ένα διάστημα.
3. Να συνεχίσουν κανονικά όλες οι εταιρείες, έστω και με καθεστώς παρανομίας, ποντάροντας στη «δύναμή» τους και περιμένοντας παράλληλα τη θεσμοθέτηση νέων αδειών.
4. Να παρέμβει δυναμικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να σταματήσει την ΕΕΕΠ και να συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση σαν να «μην τρέχει τίποτα».
Αν συμβεί κάτι διαφορετικό από τα παραπάνω, μην απορήσετε. Απλά κανένας δεν μπορεί να το βάλει στον νου του σήμερα. Στην Ελλάδα όλα γίνονται…
ΠΗΓΗ : Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
0 γραψτε το σχολιο σας:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.