Μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Ενδέχεται να είναι το πιο τυχερό στον κόσμο. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή. Και βρίσκεται σε μια χώρα όπου ο τζόγος θεωρείται αμαρτία. Πρόκειται για το πρακτορείο λαχείων Νιμέτ Αμπλά, που λειτουργεί από το 1928 στη συνοικία Εμίνονου της Κωνσταντινούπολης. Η δημοσιογράφος Κόνστανζ Λετς καταγράφει στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» μερικές από τις αντιθέσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς στη γειτονική μας χώρα.
Νιμέτ Αμπλά σημαίνει «μεγάλη αδελφή Νιμέτ» στα τουρκικά. Πήρε το όνομά του από την πρώτη ιδιοκτήτριά του, τη Μελέκ Νιμέτ Οζντέν, η οποία πούλησε το 1931 τον τυχερό πρωτοχρονιάτικο λαχνό. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό της και παρά την άνοδο στην εξουσία του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, χιλιάδες λάτρεις των τυχερών παιχνιδιών συνεχίζουν να συρρέουν κάθε χρόνο στο πρακτορείο για να αγοράσουν κάποιον λαχνό, με την ελπίδα πως η ζωή τους θα αλλάξει. Η φήμη του Νιμέτ Αμπλά είναι τόσο μεγάλη, που ένα στα δέκα δελτία Λόττο της Τουρκίας πωλείται εκεί. Πέρυσι μάλιστα αναγκάστηκε λόγω αυξημένης ζήτησης να επεκταθεί και στο Διαδίκτυο.
Ο Αϊχάν Καραγκιούλ, ο οποίος δουλεύει στο πρακτορείο τα τελευταία έξι χρόνια, παίζει συχνά Λόττο, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. «Είναι όλα θέμα στατιστικής. Πουλάμε τόσο πολλά δελτία, που αναπόφευκτα πάντα υπάρχει τουλάχιστον ένα το οποίο κερδίζει κάτι», επισημαίνει. Σύμφωνα με τον υπάλληλο, περίπου 25 από τις 32 μηνιαίες κληρώσεις Λόττο αποφέρουν τουλάχιστον ένα τριψήφιο κέρδος για λαχνούς που έχουν αγοραστεί στο πρακτορείο Νιμέτ Αμπλά και σχεδόν κάθε χρόνο από το 1988 τμήμα του πρωτοχρονιάτικου Τζακ-ποτ πηγαίνει σε «δικό του» λαχνό.
ΑΜΑΡΤΙΑ. Δεν επιδοκιμάζουν όλοι όμως αυτή την τύχη. Το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων υπενθυμίζει κάθε χρόνο στους τούρκους πολίτες πως το Ισλάμ θεωρεί αμαρτωλά τα τυχερά παιχνίδια. «Σύμφωνα με τη θρησκεία μας, τα λεφτά πρέπει να τα κερδίζουμε με τον ιδρώτα μας, όχι από τύχη», λέει ο Αμπντουραχμάν Γιλντίζ, ένας παγωτατζής που γειτνιάζει με το πρακτορείο. Ο τζίρος όμως από τις λοταρίες αυξήθηκε το 2011 κατά 14,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αποφέροντας στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων 856 εκατομμύρια ευρώ. Με τα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας, μάλιστα, χρηματοδοτήθηκε η ανέγερση 30 σχολείων και διαφόρων κέντρων αποκατάστασης και φοιτητικών ξενώνων σε όλη τη χώρα.
http://www.tanea.gr/
0 γραψτε το σχολιο σας:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.