Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Επιταχύνονται οι ρυθμοί προώθησης αποκρατικοποιήσεων

ΕικόναΕπιταχύνει τους ρυθμούς αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση, τοποθετώντας στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τον ΟΠΑΠ και τα Κρατικά Λαχεία, ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται και σχέδιο αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και δεκάδες νησάκια που κρίνονται αξιοποιήσιμα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη νομοθετικό καθεστώς.


Ανδρέας Ταπραντζής, εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ: «Απαιτείται αλλαγή της νομοθεσίας για να αναπτυχθούν ιδιωτικές επενδύσεις σε δημόσια περιουσία και ταυτόχρονα να περιοριστεί ο αριθμός των αδειών που χρειάζονται».

Ειδικότερα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε πως στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012, περιλαμβάνονται:


* Η έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Σημειώνεται πως το Δημόσιο ήλεγχε το 34% των μετοχών του Οργανισμού, αλλά έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το 29% του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, και διατηρεί το 5%. Επίσης ο ΟΠΑΠ περιλαμβάνεται στη λίστα των ΔΕΚΟ για τις οποίες έχει καταργηθεί η υποχρέωση διατήρησης από την πλευρά του Δημοσίου ενός ελάχιστου ποσοστού, που σημαίνει πως μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί κατά 100%.

* Η έγκριση του τελικών συμβατικών κειμένων για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού που αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος έκδοσης Κρατικών Λαχείων σε ιδιώτες επενδυτές.

* Η έναρξη της β΄ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου έκτασης 500 στρεμμάτων στην περιοχή Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Το πρόγραμμα

Τη μακροχρόνια μίσθωση ακατοίκητων νησιών σε ιδιωτικούς φορείς για τουριστική εκμετάλλευση εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Πρόκειται για νησιά που βρίσκονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια (Ιόνιο, Αιγαίο, Αργοσαρωνικός), έκτασης από 500 έως 3.000 στρέμματα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε υψηλών προδιαγραφών τουριστικά θέρετρα μέσω συμβάσεων παραχώρησης, διάρκειας 30 ως 50 ετών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, υπάρχουν περίπου 40 νησιά που πληρούν τις προδιαγραφές για τουριστική εκμετάλλευση και μπορούν να κινήσουν το ενδιαφέρον επενδυτών.

Οπως σημειώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέας Ταπραντζής, το ΤΑΙΠΕΔ εξέτασε 562 από τα περίπου 6.000 νησιά και νησίδες που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. «Εντοπίσαμε τοποθεσίες με καλά εδάφη που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική χώρα, διαθέτουν ικανοποιητικές υποδομές και -την ίδια στιγμή- δεν αποτελούν πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει.

Εξηγεί όμως γιατί επιλέγεται η λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης, αντί της πώλησης.

«Η κείμενη νομοθεσία δεν μας επιτρέπει την οριστική πώληση και δεν θέλουμε κάτι τέτοιο», διευκρίνισε. Επίσης τονίζει πως η παραχώρηση για μακροχρόνια μίσθωση θα αποφέρει έσοδα κοντά σε εκείνα που θα απέφερε η πώληση, ενώ θεωρεί πως η χώρα θα ωφεληθεί συνολικά περισσότερο από τη μετατροπή νησιών σε τουριστικά θέρετρα.

Τονίζει επίσης πως απαιτείται αλλαγή της νομοθεσίας για να αναπτυχθούν ιδιωτικές επενδύσεις σε δημόσια περιουσία και ταυτόχρονα να περιοριστεί ο αριθμός των αδειών που χρειάζονται.

Η νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις, που έχουν παγώσει από τα μέσα Μαΐου, καθώς λόγω της προεκλογικής περιόδου και κατόπιν λόγω των παραιτήσεων των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, χάθηκε ένα πολύτιμο τρίμηνο και υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί, τουλάχιστον για το 2012.

Οι κρίσιμοι στόχοι

Το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την είσπραξη ποσού ύψους 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, με την ακόλουθη ετήσια κατανομή:

* 3,2 δισ. ευρώ το 2012.

* 4,3 δισ. ευρώ το 2013. Σωρευτικά, με την προσθήκη των εισπράξεων του 2012, το ποσό θα φτάσει στα 7,5 δισ. ευρώ.

* 3,5 δισ. ευρώ το 2014, ώστε σωρευτικά το ποσό να φτάσει στα 11 δισ. ευρώ.

* 8 δισ. ευρώ το 2015, ώστε οι συνολικές εισπράξεις να φτάσουν στο ποσό των 19 δισ. ευρώ.

* 31 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, με τη φιλοδοξία οι εισπράξεις να φτάσουν στο ποσό των 50 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πάντως ότι στο τελευταίο δωδεκάμηνο, από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώθηκαν τέσσερις αποκρατικοποιήσεις, με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,56 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν σε μετρητά.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ 

http://www.naftemporiki.gr/

0 γραψτε το σχολιο σας:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.