
Την κατάργηση της υποχρεωτικής κατοχής του 51% στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα και της απαγόρευσης κατοχής τους από στρατηγικό επενδυτή σε ποσοστό πάνω από 21%, χωρίς την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται να αποφασίσουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι πολιτικοί αρχηγοί.
Με την κατάργηση αυτή αίρεται ένα ακόμη εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα , της ΕΥΑΘ, των ΕΛΤΑ και των δύο μεγάλων οργανισμών λιμένων, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Μαζί αναμένεται να καταργηθούν και κάποιες διατάξεις οι οποίες περιορίζουν το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου, όχι όμως κάτω από το 34% (ποσοστό που εξασφαλίζει για το Δημόσιο καταστατική μειοψηφία). Η οριζόντια κατάργηση τέτοιων διατάξεων θα διευκολύνει την πλήρη αποκρατικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων όπως είναι ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο μπαίνει ολοταχώς σε τροχιά ιδιωτικοποίησης.
Επίσης θα πρέπει να συμφωνηθεί να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις για τις δύο μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις κρατικού τζόγου (του ΟΠΑΠ και της εταιρείας διαχείρισης κρατικών λαχείων), οι οποίες βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας.
Σταδιακά θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για τη δημιουργία των νέων εποπτικών αρχών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή διαχείριση των εταιρειών που οδεύουν προς αποκρατικοποίηση.
Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί και να λειτουργήσει η αρχή εποπτείας τυχερών παιγνίων, ώστε να ελέγχει νέα και παλιά τυχερά παιχνίδια τα οποία θα νέμεται αποκλειστικά ο ιδιωτικός τομέας.
Πριν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις υποδομών θα χρειαστούν επίσης άλλες δύο νέες εποπτικές αρχές. Η πρώτη θα ρυθμίζει τη λειτουργία των περιφερειακών λιμανιών τα οποία θα δοθούν, είτε ένα ένα είτε σε ομάδες, στον ιδιωτικό τομέα με συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης. Ανάλογη αρχή θα πρέπει να συσταθεί και να λειτουργήσει και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία επίσης θα δοθούν με συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης.
Νέα ειδική εποπτική αρχή θα πρέπει να συσταθεί επίσης για τον έλεγχο των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αργότερα, στην ίδια αρχή θα πρέπει να περιληφθούν και τα περιφερειακά δίκτυα ύδρευσης, τα οποία σήμερα διαχειρίζονται Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μέσα στο πακέτο των προαπαιτούμενων δράσεων το οποίο θα πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ώστε να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, περιλαμβάνονται μια σειρά από διατάξεις που αφορούν χρήση γης σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, αλλά και η οριζόντια ρύθμιση (όπου είναι αυτό δυνατό) των καταπατημένων.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει μια εξειδίκευση δράσεων και ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να έχουν προχωρήσει, τόσο νομοθετικά όσο και ουσιαστικά, πριν από το τέλος του 2012.
Επίσης αναμένεται να συζητηθεί και η δημιουργία μιας διυπουργικής επιτροπής κρίσεων, υπό τον κ. Στουρνάρα, η οποία θα εξετάζει και θα επιλύει άμεσα όλα τα νομοθετικά και μη προβλήματα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Αναθεώρηση των στόχων
Σε γενική εικόνα, πάντως, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αν και ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες το 2011, αναθεωρούνται συνεχώς οι στόχοι του. Εδικά για φέτος, ο στόχος για έσοδα 3 δισ. ευρώ δεν είναι χαμένος, αλλά θα πρέπει πια να θεωρείται ότι κανείς δεν τον ανέφερε ποτέ. Η μόνη επίσημη νέα εκτίμηση για την πορεία του προγράμματος έγινε από τον απελθόντα διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστα Μητρόπουλο, ο οποίος χαμήλωσε το πήχη των εσόδων για φέτος στα 300 εκατ. ευρώ και αυτό το ποσό να επιτευχθεί με την πώληση των μετοχών στα κρατικά λαχεία. Πάντως, πρώτη στη σειρά μεγάλη αποκρατικοποίηση θα είναι αυτή του ΟΠΑΠ, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη από καιρό. Αφού έπεσαν οι υπογραφές και για την απόφαση με την οποία ενισχύεται η αρχή εποπτείας τυχερών παιγνίων, θα πρέπει μέσα στο φθινόπωρο να προχωρήσει η πώληση του 34,5% που έχει το Δημόσιο μαζί με την εταιρεία διαχείρισης των κρατικών λαχείων.
Οι δύο εταιρείες του κρατικού τζόγου διαχειρίζονται μια αγορά ο τζίρος της οποίας σήμερα αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ και μέσα στο 2013 αναμένεται να διπλασιαστεί, μόλις αρχίσει να αξιοποιείται η προίκα των νέων ηλεκτρονικών παιχνιδιών που έχει εξασφαλίσει με άδεια ο Οργανισμός, αλλά και η επανέκδοση του στιγμιαίου λαχείου, του γνωστού σε όλους ως «Ξυστό».
Παρά τις προοπτικές όμως της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, κυβέρνηση και Ταμείο προβληματίζουν οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν από την πλήρη αποκρατικοποίηση του τζόγου και οι οποίες εκπορεύονται και από στελέχη εντός της κυβέρνησης.
Ενα δεύτερο μεγάλο πακέτο θα είναι ο τομέας της ενέργειας, όπου επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους επενδυτές. Σημείο αναφοράς θα είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της, ΔΕΣΦΑ. Παρά το ενδιαφέρον αρχικά 17 και στη συνέχεια 14 επενδυτών από όλα τα μέρη του κόσμου, τα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν είναι ακόμη πολλά. Η ΔΕΠΑ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της με τη ΔΕΗ. Το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά του 30% της επιχείρησης δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί και δεν έχει αποζημιωθεί για αυτό η εταιρεία ηλεκτρισμού. Επίσης θα πρέπει να τεθούν όρια την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, που έχει στην κατοχή του το δίκτυο αλλά και τα μεγάλα έργα των αγωγών από την Ασία προς την Ευρώπη. Πρόσφατα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τσαρλς Κόλινς, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εκδήλωσε ανοιχτά το ενδιαφέρον της χώρας του για τη ΔΕΠΑ και φυσικά για τους αγωγούς στους οποίους συμμετέχει και οι οποίοι μεταφέρουν και ρωσικό φυσικό αέριο.
Οσο πιο άμεσα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ τόσο γρήγορα θα κινηθεί και αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων, αφού μαζί με το ελληνικό Δημόσιο θα πουλήσουν και τα ΕΛΠΕ μέρος από το 35% της συμμετοχής που έχουν στην κρατική εταιρεία αερίου.
Από εκεί και πέρα, στη σειρά παραχώρησης βρίσκονται η Εγνατία Οδός, τα ΕΛΤΑ, οι δύο εταιρείες υδάτων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), οι δύο οργανισμοί διαχείρισης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης - κινήσεις οι οποίες δεν αναμένεται να προχωρήσουν πριν από το 2013.
Οι τράπεζες
Παρότι υποτιμημένο λόγω της κρίσης που εκπορεύεται κυρίως από τον τραπεζικό χώρο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα εν μέσω κρίσης έχει αρχίσει να δείχνει το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα, η οποία όμως αποσκοπεί μόνο σε εντυπώσεις αφού το τίμημα του Δημοσίου είναι ελάχιστο, αλλά δημιουργούνται πλέον «εθνικοί πρωταθλητές».
Μετά την ΑΤΕ ήρθαν οι αποεπενδύσεις της Credit Agricole στην Emporiki Bank με ενδιαφερόμενη την Alpha και της Societe Generale στην Geniki Bank και αμέσως μετά έρχεται μέσα στο φθινόπωρο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο θα αποκρατικοποιηθεί μάλλον αυτούσιο, χωρίς να διαιρεθεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η συγκεκριμένη δημόσια τράπεζα δεν έχει κακά σημεία ενεργητικού και κατά συνέπεια δεν θεωρείται λογικό να διαιρεθεί σε καλή και κακή τράπεζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι μνηστήρες του Τ.Τ. (Εθνική, Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα , Alpha) περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης πριν κινηθούν.
Η περίπτωση της ΔΕΗ
Σε ό,τι αφορά την καυτή πατάτα της ΔΕΗ, η οποία θα ξεσηκώσει σάλο αντιδράσεων αν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, τα στελέχη του Ταμείου τονίζουν ότι «από την ώρα που θα την πιάσουμε στα χέρια μας θέλουμε τουλάχιστον δύο χρόνια για να προετοιμαστούμε πριν βγούμε στις αγορές». Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού κατέχει δεσπόζουσα θέση στο χώρο της παραγωγής, περίπου 12 χρόνια μετά το νομοσχέδιο του 1999 που προέβλεπε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα απελευθερωθεί κατά 33% με την είσοδο ιδιωτών. Εκτός από τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε η αποκρατικοποίησή της από το ισχυρότατο εργατικό της συνδικάτο, τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, υπάρχουν πολλά ακόμη θέματα που εκκρεμούν.
Ενα από αυτά είναι η επιταγή του μνημονίου για την απελευθέρωση της αγοράς του λιγνίτη σε ιδιώτες.
Ενα δεύτερο το οποίο συνδέεται με τη ΔΕΠΑ είναι η τιμολόγηση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η επιχείρηση η οποία σήμερα είναι προνομιακή.
Ενα τρίτο είναι η τιμολογιακή πολιτική στη χονδρική, όπου η ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα αναγκάζεται να πληρώνει τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών 75% περισσότερο από όσο εισπράττει από τη λιανική. Επίσης οι αυξήσεις κατά 50% των συμβολαίων ρύπων από το 2013.
Ολα αυτά ενώ θα πρέπει να εξεταστούν οι κρατικές ενισχύσεις προς την επιχείρηση και να περάσει και τον τριπλό έλεγχο από την Κομισιόν
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.naftemporiki.gr