Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Μπούμεραγκ για την κυβέρνηση οι ιδιωτικοποιήσεις

Μπούμεραγκ για την κυβέρνηση οι ιδιωτικοποιήσεις
Μετά την εγκατάλειψη του στόχου επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου  - που προκάλεσε ήδη ενδοκυβερνητικές  τριβές και την πρώτη παραίτηση υπουργού - θέμα αιχμής και άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση καθίστανται οι αποκρατικοποιήσεις. Πρωταρχικός στόχος η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η ανάκτηση κάποιου βαθμού εμπιστοσύνης των ξένων, ώστε να εξασφαλισθεί η έξωθεν καλή μαρτυρία, να  διεκολυνθεί η προσπάθεια συνεννόησης με την τρόικα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις σταθεροποίησης-ανάκαμψης της οικονομίας.
Είναι μια επιλογή που μπορεί να αποδειχθεί μπούμεραγκ - να έχει δηλαδή  αποτελέσματα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα.
Παράλληλα, οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποτελέσουν τη  «λυδία λίθο», όπου θα δοκιμασθούν η κυβερνητική συνοχή και η δυνατότητα του νέου σχήματος να αντισταθεί στις πιέσεις αντιτιθέμενων επιχειρηματικών συμφερόντων, που βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης, προσπαθώντας να υπαγορεύσουν πολιτικές.



«Πολυγλωσσία»
Οι διαφορές απόψεων μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων φάνηκαν ήδη κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, παρά τις προσπάθειες όλων των πλευρών να αποφύγουν διατυπώσεις που θα δημιουργούσαν την εντύπωση  «πολυγλωσσίας»  και θα προκαλούσαν εσωτερικές τριβές πριν ακόμη αρχίσει να λειτουργεί το νέο σχήμα.
Εστιάζονται κυρίως στον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), στην εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών (λιγνιτορυχεία) και στο ιδιοκτησιακό μέλλον φορέων κρατικού ενδιαφέροντος που αποτελούν φυσικά μονοπώλια ή ελέγχουν δίκτυα και υποδομές.
Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση τους αντιτίθεται η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει  διατυπώσει ξεκάθαρες θέσεις έχοντας πολλές ενστάσεις  κατά περίπτωση, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι κατηγορηματικά αντίθετη, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ που προειδοποιεί με  παραπομή σε δίκη όποιων υπογράψουν  «εκποιήσεις".
Κι ενώ η πολιτική αντιπαράθεση φαίνεται ότι θα κλιμακωθεί με τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στο  μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, στο παρασκήνιο έχει αρχίσει η αντιπαράθεση ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.


Διασταυρούμενα πυρά
Η μεγάλη μάχη γίνεται για τη διανομή της μεγάλης πίτας στους τομείς της ενέργειας, της  ύδρευσης-διαχείρισης υδάτινων πόρων  και του νόμιμου τζόγου (ΟΠΑΠ, λαχεία).
Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών θα βρεθεί η κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους του ενεργειακού τομέα,  ενώ εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα (Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ  κλπ) αντιιτίθενται στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της. Ο λόγος είναι ότι αφ' ενός αδυνατούν να αντιπαρατεθούν στους ξένους, αφ' ετέρου έχουν συμφέρον να συνεχίσουν να λειτουργούν ως ηλεκτροπαραγωγοί-προμηθευτές της ΔΕΗ.

«Μήνυμα» προς την τρόικα
Μία επιτυχής εντυπωσιακή κίνηση στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων θα είχε βραχυχρόνια ιδιαίτερα θετική επίδραση στη διαμόρφωση οικονομικού-επιχειρηματικού-επενδυτικού κλίματος. Παράλληλα θα αποτελέσει  «μήνυμα» προς την τρόικα, τους Ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές, ότι η κυβέρνηση έχει την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, παρά τις ισχυρές αντιστάσεις που συναντά σ πολιτικό κια κοινωνικό επίπεδο.
Το ζητούμενο όμως - και το απολύτως αναγκαίο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για να πεισθούν οι αγορές και οι  «δύσπιστοι» Ευρωπαίοι - είναι η μεθοδική, σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων ελεγχόμενων από το Δημόσιο, πώληση  κρατικών συμμετοχών και παραχώρηση  ακίνητης κρατικής περιουσίας προς αξιοποίηση.

http://www.sofokleousin.gr/

0 γραψτε το σχολιο σας:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.