Της ΓΙΩΤΑΣ ΗΛΙΟΥ
Ανέφικτος εμφανίζεται πλέον ο στόχος να εισπραχθούν 4-5 δισ. ευρώ, ως το τέλος της χρονιάς, από τις αποκρατικοποιήσεις. Αν το Δημόσιο πουλούσε τις συμμετοχές του στις εισηγμένες ΑΤΕ, Τ.Τ., ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, οριακά θα έπαιρνε μόλις 3 δισ. ευρώ. Έχοντας απολέσει το 50%, από τις 30 Ιουνίου, οπότε ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, και τον στόχο των 6 δισ. ευρώ για το 2011.
Aξιοσημείωτη είναι η μικρή άμεση συμμετοχή στην Εθνική (που αξίζει περίπου 25 εκατ. ευρώ), στην Alpha Bank (3 εκατ. ευρώ), στα ΚΑΕ (2 εκατ. ευρώ), και οι έμμεσες συμμετοχές μέσω των ταμείων. Ο αναθεωρημένος στόχος του μεσοπρόθεσμου δείχνει συγκέντρωση 4-5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ως το τέλος του 2011. «Πώς, όμως, να αγγίξεις τις κρατικές συμμετοχές σε μετοχικές αξίες εισηγμένων εταιρειών;
Ακόμα και υγιών εταιρειών, που συμπαρασύρονται από την κατρακύλα, άρα θα πουληθούν τζάμπα;» τονίζει στην «Ι» χρηματιστηριακός αναλυτής. Κοινή παραδοχή είναι ότι το πρόγραμμα πώλησης κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, ως το 2015, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο. Οι πιθανές και αναμενόμενες κινήσεις, το τέταρτο τρίμηνο του 2011, θα εστιαστούν στις μη εισηγμένες εταιρείες. Και οι αποκρατικοποιήσεις μέσω χρηματιστηρίου θα μεταφερθούν στις επόμενες χρονιές, εκτιμούν οι αναλυτές.
Η αλήθεια είναι ότι η πορεία των μετοχών των κρατικόχαρτων απογοήτευσε, το τελευταίο εννεάμηνο. Ακολούθησαν τη γενικότερη χρηματιστηριακή απαξίωση, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ακόμα και οι επιχειρούμενες περικοπές κόστους, είναι σε θέση να βελτιώσουν δραστικά τις κερδοφορίες των συγκεκριμένων εταιρειών.
Επιπρόσθετα, η πτωτική χρηματιστηριακή πορεία αυτών των μετοχών λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο, που τα utilities βρίσκονται διεθνώς στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Από την αρχή της χρονιάς, η ΕΥΔΑΠ έχασε στο ταμπλό το 39,84% της αξίας της, η ΕΥΑΘ το 24,81%, ο ΟΛΠ το 22,24%, ο ΟΠΑΠ το 51,31%, ο ΟΛΘ το 5,61% και η ΔΕΗ το 47,02%. Οι δύο τραπεζικοί τίτλοι, ΑΤΕbank και Τ.Τ., υποχώρησαν κατά 95,95% και 79,18% αντίστοιχα.
Στηρίζονται στον ΟΠΑΠ
Έτσι, για το επόμενο διάστημα, ένα μέρος των αποκρατικοποιήσεων θα καλυφθεί από τον ΟΠΑΠ, με τα φρουτάκια και την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης με το Δημόσιο για 10 χρόνια. Καθώς και από τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον οργανισμό (στο τέταρτο τρίμηνο).
Ήδη έχουν επιλεγεί ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι οι Deutsche Bank AG London Branch και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η υφιστάμενη σύμβαση διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που κανονικά λήγει το 2026, θα παραταθεί για 20 χρόνια. Αρχές του 2012 το Δημόσιο θα πουλήσει ποσοστό (περίπου 21%) από το 55% των μετοχών που κατέχει στο αεροδρόμιο. Για τα Κρατικά Λαχεία, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Credit Suisse και Eurobank EFG Equities, έχουν αναλάβει την πώληση του 100% των μετοχών.
Θα προηγηθεί η εισφορά των λαχείων σε εταιρεία, που θα συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Ένα άλλο μέρος των πρόσθετων εσόδων θα καλυφθεί ίσως από την πώληση των ΕΛΠΕ. Αλλά, και πάλι, οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το επιθυμητό αποτέλεσμα αμφίβολο. Νέα σενάρια Πιθανόν, επίσης, η Λάρκο και η ΕΑΣ να αποκρατικοποιηθούν το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Για το Τ.Τ., ακούγεται ότι θα πάει σε νέα αναδιάρθρωση. Ακόμα κι αν αποκρατικοποιηθεί, πάντως, δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους.
Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ κατατάσσονται στις εταιρείες με καλή ρευστότητα. Ωστόσο, οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ στο ταμπλό και, ανεπίσημα, εκτιμάται ότι οδεύουν προς το 2012.
Για τη ΔΕΗ, τα τελευταία νέα από το ΥΠΕΚΑ θέλουν να πωλείται μόνο μία μονάδα λιγνίτη, ή να αποσχίζεται ο ΔΕΣΜΗΕ ως ανεξάρτητη εταιρεία (όπως και στο εξωτερικό, ο διαχειριστής του δικτύου είναι ξεχωριστή εταιρεία, για λόγους μονοπωλίου). Πάντως, στις ενδοχρηματιστηριακές κινήσεις, ήδη, από το δεύτερο τρίμηνο του 2011 έχει πουληθεί το 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και έχουν εισπραχθεί 391 εκατ. ευρώ.
«Είναι κρίμα να δοθούν εταιρείες τζάμπα»
Ο Νίκος Χριστοδούλου, πιστοποιημένος αναλυτής στο Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων της Merit ΑΧΕΠΕΥ, είναι αντίθετος στη λύση «ξεπούλημα, γιατί υπάρχει ανάγκη». Συγκεκριμένα, τονίζει: «Με μια νέα αναδιάρθρωση, ενδεχομένως οι τράπεζες να μηδενίσουν το κοντέρ τους. Άρα θα έχουμε νέο γύρο ταλαιπωρίας.
Και, δυστυχώς, στο χρηματιστηριακό ταμπλό ταλαιπωρούνται και εταιρείες από άλλους κλάδους, που δεν θα πληγούν ιδιαίτερα από ένα τέτοιο γεγονός. Η στρατηγική να ξεπουλήσουμε γιατί υπάρχει ανάγκη, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Ίσως θα μπορούσαν να καλυφθούν αυτά τα 4-5 δισ. ευρώ με μια νέα χρηματοδότηση, που θα προστεθεί στις αποφάσεις του Ιουλίου. Είναι κρίμα να δοθούν τζάμπα εταιρείες που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, έχουν τα μονοπώλια στους κλάδους τους και, επιπλέον, εμφανίζουν αξιόλογα κέρδη μέσα στην ύφεση. Άρα, το καλύτερο θα ήταν να δοθεί μια παράταση, για αρχή..
Και να αποκρατικοποιηθούν μη εισηγμένες εταιρείες, σε πρώτη φάση, παράλληλα με τις επεκτάσεις συμβάσεων, με σκοπό τη μερική επίτευξη του στόχου.
0 γραψτε το σχολιο σας:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.