Η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Intracom Telecom, λόγω των διαπραγματεύσεων με την κινεζική Huawei, κρύβει ιδιαιτερότητες που θα κρίνουν το μέλλον της κυριαρχίας του Σωκράτη Κόκκαλη στην εταιρία του.
Το ενδιαφέρον των Κινέζων είχε αποκαλύψει η Deal τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι παράμετροι που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, καθιστούν δύσκολο το deal, όπως δύσκολα ξεκίνησαν και οι συζητήσεις.
Το ενδιαφέρον των Κινέζων είχε αποκαλύψει η Deal τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι παράμετροι που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, καθιστούν δύσκολο το deal, όπως δύσκολα ξεκίνησαν και οι συζητήσεις.
Κι αυτό, γιατί ο Σωκράτης Κόκκαλης αναγκάστηκε να μιλήσει με τον «εχθρό» του, αφού η Huawei ήταν η εταιρία που πήρε (το 2006) τη θέση της Intracom Telecom τα τελευταία χρόνια ως βασικός προμηθευτής σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό του ΟΤΕ. Στη συνέχεια η Intracom Telecom έβρισκε συνεχώς μπροστά της τους Κινέζους, οι οποίοι πήραν δουλειές από τη Vodafone (για τεχνολογία πρόσβασης σε δίκτυα 3G), τη Wind και την Cosmote, τις οποίες ήθελε και η ελληνική εταιρία. Η οποία όμως τα τελευταία χρόνια εμφανίζει πτώση μεγεθών και ζημιογόνα αποτελέσματα.
Το α’ εξάμηνο του 2011 η Intracom Holdings (που κατέχει το 49% της Intracom Telecom) είχε διεύρυνση ζημιών στα 28,5 εκατ. ευρώ από 27,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Αυτός ήταν και ένας λόγος που οι Κινέζοι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν πλησίασαν απευθείας τον Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά τον βασικό μέτοχο της Intracom Telecom, τη ρωσική Sitronics, η οποία ελέγχει το 51% της ελληνικής εταιρίας.
Αφορμή ήταν η πώληση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά στην πορεία των διαπραγματεύσεων έφεραν στο τραπέζι και το θέμα της εξαγοράς της Intracom Telecom. Οι Κινέζοι γνώριζαν την ελληνική εταιρία, η οποία διαθέτει καλό όνομα στην παγκόσμια αγορά, αφού το 70% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό, όπου συνεργάζεται με 100 τηλεπικοινωνιακούς και άλλους οργανισμούς σε 50 χώρες. Παράλληλα όμως οι Κινέζοι γνωρίζουν και την μείωση του όγκου παραγγελιών στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες, λόγω της παγκόσμιας κρίσης και της μείωσης των τιμών, αλλά και την μεγάλη μονάδα παραγωγής που διαθέτει η εταιρία στη Ρουμανία. Γι’ αυτό και η πρότασή τους, αφορά την εξαγορά του 80% της Intracom Telecom και να αφήσουν 10% στους Ρώσους και 10% στην ελληνική εταιρία. Οι διαπραγματεύσεις, παρά τα όσα έχουν γραφεί πρόσφατα, είναι περίπλοκες, αφού εμπλέκονται τρία μέρη: οι Ρώσοι και οι Έλληνες από την πλευρά των πωλητών και οι Κινέζοι από την πλευρά των αγοραστών.
Μάλιστα οι Ρώσοι της Sitronics έχουν… διπλό ρόλο, αφού εκτός από ιδιοκτήτες της εταιρίας είναι και πελάτες. Ως εκ τούτου, η θέση τους είναι καταλυτική για την «ουρά» που θα έχει η συμφωνία. Υπάρχει όμως και ένα καινούργιο στοιχείο, που προέκυψε μέσα από τις πλέον πρόσφατες συζητήσεις. Οι Κινέζοι, αρχικά έδειχναν να εμπιστεύονται το ελληνικό μάνατζμεντ της Intracom Telecom, κάτι που είχαν κάνει και οι Ρώσοι. Ωστόσο, τώρα εγείρουν αξιώσεις, πως ως οι κύριοι μέτοχοι της εταιρίας πρέπει να έχουν εκείνοι το μάνατζμεντ.
Αυτό σημαίνει ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης θα χάσει τον έλεγχο της Intracom Telecom που δημιούργησε και θα διατηρεί ένα μικρό ποσοστό, κάτι που δεν θέλει, αφού τα οφέλη που προσδοκά να έχει από το deal με τους Κινέζους θα είναι μικρότερα, ακόμα κι αν αυξηθεί ο όγκος παραγωγής.
0 γραψτε το σχολιο σας:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.