Μεταρρυθμίσεις ζητούν οι αγορές
Το Χρηματιστήριο υποχωρώντας σε χαμηλά 16,5 ετών σημειώνει τη χειρότερη απόδοση εφέτος στον κόσμο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2011, 05:45
Αµεσα εξαρτώµενες από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη εµφανίζονται οι ελληνικές µετοχές, οι οποίες υποχωρώντας σε χαµηλά 16,5 ετών σηµειώνουν τη χειρότερη απόδοση εφέτος στον κόσµο, µε την έλλειψη εµπιστοσύνης των αγορών στο µεταρρυθµιστικό πρόγραµµα της κυβέρνησης να παραµένει στα ύψη. «Θα πρέπει να υπάρξει εµφανής πρόοδος στην εφαρµογή του ελληνικού προγράµµατος για να βελτιωθεί το κλίµα» αναφέρουν διαχειριστές ξένων θεσµικών χαρτοφυλακίων, επισηµαίνοντας πάντως ότι «όσο καιρό οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη θα αναβάλλουν τη λήψη αποφασιστικών µέτρων, αποδυναµώνοντας το τραπεζικό σύστηµα και την οικονοµία, η νευρικότητα στις αγορές θα παραµένει». Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «τα χρηµατιστήρια εκπέµπουν το µήνυµά τους και ελπίζουµε ότι οι πολιτικές ηγεσίες θα αναλάβουν δράση».
«Οι θεσµικοί επενδυτές δεν έχουν πειστεί για την Ελλάδα, καθώς ο φόβος για µια χρεοκοπία ή για το ενδεχόµενο η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ τούς διακατέχει ακόµη» ανέφερε η γαλλική Cheuvreux, τονίζοντας το αυξηµένο πολιτικό ρίσκο για τη χώρα. Σε δηµοσκόπηση του Reuters, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας τον επόµενο χρόνο αγγίζουν το 65%, αλλά µόνο το 18% των 50 και πλέον οικονοµολόγων που συµµετείχαν, εκτιµά πως η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ. «Χωρίς µέτρα που θα διασφαλίζουν την διαρκή παροχή ρευστότητας, η χρεοκοπία ίσως είναι ο µόνος τρόπος για να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση στις αγορές», ανέφεραν οι αναλυτές.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο γαλλικός οίκος τονίζει ότι υπάρχουν ακόµη πολλά εµπόδια στη διαδικασία, αλλά, όπως εκτιµούν και άλλοι αναλυτές, «σύντοµα η χώρα θα υποχρεωθεί σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων».
«Οι ελληνικές µετοχές παραµένουν εξαρτηµένες από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και την πρόοδο σε µακροοικονοµικό επίπεδο, ενώ οι φαινοµενικά ελκυστικές αποτιµήσεις δεν αρκούν για να οδηγήσουν σε αλλαγή πορείας το ελληνικό χρηµατιστήριο» εκτιµά η Eurobank EFG Equities, υπογραµµίζοντας ότι η ύφεση και η αργή πρόοδος σχετικά µε τα µέτρα δηµοσιονοµικής προσαρµογής και τις διαρθρωτικές αλλαγές δεν αφήνουν περιθώριο για θετική και διατηρήσιµη αντίδραση από τους συµµετέχοντες στην αγορά.
Λαµβάνοντας υπόψη τα γενικότερα ρίσκα, η αγορά σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να κάνει κάποιον διαχωρισµό µεταξύ των ελληνικών µετοχών. Εταιρείες µε σηµαντικά στοιχεία ενεργητικού και περιορισµένες ανάγκες χρηµατοδότησης παραβλέπονται, ενώ το ίδιο συµβαίνει και µε µετοχές µε συντηρητικούς ισολογισµούς και υψηλές ταµειακές ροές.
Παρ’ όλο που µε βάση παραδοσιακές µεθόδους αποτίµησης ορισµένες µετοχές εµφανίζονται υποτιµηµένες, αυτό ίσως είναι άνευ σηµασίας αν οι εταιρείες χρειαστεί να προχωρήσουν σε αποµόχλευση / αναδιάρθρωση των ισολογισµών τους.
«Η µεταβλητότητα που παρουσιάζουν οι περισσότερες µετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα οι τράπεζες αναµένεται να παραµείνει. Οι όποιες βραχυχρόνιες ανοδικές αντιδράσεις, οι οποίες µπορούν να υποστηριχθούν από δηλώσεις στήριξης της χώρας από ευρωπαίους αξιωµατούχους, από την εξασφάλιση της έκτης δόσης και από θετικά νέα σχετικά µε το πακέτο στήριξης, δεν αλλάζουν το αρνητικό momentum (δυναµική)» εκτιµά και η Merit Χρηµατιστηριακή.
Στις τράπεζες πάντως, πιθανή ενεργοποίηση πακέτου εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ για ενίσχυση του κλάδου, αλλά και η απόφαση των πέντε µεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσµου να παράσχουν στις εµπορικές τράπεζες δάνεια σε δολάρια σε µια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας στις αγορές, αυξάνει τις προσδοκίες. Τον δικό της ρόλο αναµένεται να διαδραµατίσει και η συµµετοχή των ιδιωτών οµολογιούχων που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το πρόγραµµα ανταλλαγής ελληνικών οµολόγων (PSI), καθώς εκτιµάται ότι ξεπερνά το 82%, µια εξέλιξη µάλλον θετική για την αγορά, την ώρα που ευρωπαίοι αξιωµατούχοι δηλώνουν ότι ποσοστό συµµετοχής οριακά κάτω του στόχου του 90% δεν θα δηµιουργούσε µεγάλο πρόβληµα.
Ορισµένοι αναλυτές επισηµαίνουν επίσης ότι αν η έκθεση της τρόικας δηµοσιοποιηθεί στο τέλος Σεπτεµβρίου, λίγο µετά την απόφαση του γερµανικού Κοινοβουλίου (29.9) για την ενίσχυση των αρµοδιοτήτων του προσωρινού µηχανισµού διάσωσης (EFSF), η Ευρώπη θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα µπορούσαν να δεχθούν κλυδωνισµούς από την Ελλάδα, µε αποτέλεσµα η χώρα µας, τουλάχιστον όσον αφορά τις µεταρρυθµίσεις, να παραµείνει µε το «πιστόλι στον κρόταφο».
Ελπίδες πάντως δίνουν οι προσδοκίες ενίσχυσης των κεφαλαίων του προσωρινού µηχανισµού διάσωσης (EFSF) είτε άµεσα είτε µέσω µόχλευσης, κατά το πρότυπο του αµερικανικού προγράµµατος ανακούφισης προβληµατικών ενεργητικών «TARP» του 2008, καθώς θα περιόριζαν τους φόβους διάλυσης της ευρωζώνης.
Ωστόσο µια δυσκολία όσον αφορά την ενίσχυση του EFSF θεωρείται η αύξηση των εγγυήσεων που θα παράσχουν από κοινού οι µεγάλες χώρες της ευρωζώνης, θέτοντας δυνητικά υπό πίεση την αξιολόγηση «AAA». Οπως λέγεται πάντως, «ένα EFSF ύψους 440 δισ. ευρώ και επιπέδου ΑΑΑ είναι πολύ λιγότερο χρήσιµο από ένα EFSF ύψους 1 τρισ. ευρώ µε αξιολόγηση ΑΑ-», ενώ ως µακρινή επιλογή φαντάζει η δραστηριοποίηση της ΕΚΤ ως έσχατου δανειστή «τυπώνοντας χρήµα».
«Κλειδί» οι αποκρατικοποιήσεις
Την ώρα που η «µαύρη τρύπα» στον προϋπολογισµό το οκτάµηνο που οδήγησε στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα δηµιουργεί συνθήκες επιδείνωσης της ύφεσης, οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις και στο µέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Από τον στόχο των 1,7 δισ. ευρώ ως τις 30 Σεπτεµβρίου και των 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους,µέχρι στιγµής στα δηµόσια ταµεία έχουν εισρεύσει 400 εκατ. ευρώ από την άσκηση της οψιόν της γερµανικής Deutsche Telekom για το 10% του ΟΤΕ.Ο στόχος πάντως για τη χορήγηση νέων αδειών στον ΟΠΑΠ φαίνεται ρεαλιστικός, ενώ αναλυτές εκτιµούν ότι ο ΟΠΑΠ θα κληθεί να πληρώσει 750-925 εκατ. ευρώ για την επέκταση της άδειας παραχώρησης για άλλα 10 έτη και για τις νέες άδειες για τα παιγνιοµηχανήµατα.
Αξιωµατούχοι του οικονοµικού επιτελείου ανέφεραν πάντως ότι µπορεί η πώληση των Κρατικών Λαχείων – η οποία θα µπορούσε, όπως εκτιµάται, να αποφέρει 200-600 εκατ. ευρώ – να µετατίθεται για το τέλος Οκτωβρίου προς Νοέµβριο εξαιτίας τεχνικών προβληµάτων ως προς την τιτλοποίηση εσόδων, αλλά ως το τέλος του µήνα από τον ΟΠΑΠ και την επέκταση σύµβασης παραχώρησης του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών τα τελικά έσοδα για το ∆ηµόσιο θα κυµανθούν σε 1,3 δισ. ευρώ.
Σε δεύτερη φάση, αναφέρουν, θα έχουµε την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ (και γι΄αυτό προστατεύονται τα έσοδα του Οργανισµού), των ΕΛΛΠΕ, καθώς και των ∆ΕΠΑ και ∆ΕΣΦΑ. Υπό µελέτη θα τεθεί και το ενδεχόµενο αξιοποίησης ακινήτων τα οποία στεγάζουν δηµόσιες εταιρείες, προκειµένου αυτά να πωληθούν και εν συνεχεία να ενοικιαστούν εκ νέου.
Για τον ∆εκέµβριο έχει δροµολογηθεί η παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, ενώ για το 2012 µετατίθενται η πώληση του 34% του ΤΤ, η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και οι συµβάσεις παραχώρησης εκµετάλλευσης για ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΕΥ∆ΑΠ.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες στις αγορές» σχολίασαν πάντως οι αναλυτές «είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσεις στην όποια ιδιωτικοποίηση, γιατί τα λεφτά που θα πάρεις είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπαιρνες σε νορµάλ καιρούς».
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=420296
0 γραψτε το σχολιο σας:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.