ΟΠΑΠ: Όλα τα λεφτά... όλα τα φρουτάκια
η χρονική επέκταση της σύμβασης αποκλειστικότητας με το ελληνικό Δημόσιο και η απόκτηση των αδειών για τα VLTs και, ενδεχομένως, για τα λαχεία (Κρατικό, Ξυστό) βρίσκονται στην κορυφή τns λίσταs των προτεραιοτήτων.
Και εάν για το πρώτο η διαπραγμάτευση θεωρείται τυπική, με μοναδικό ίσως «αγκάθι» το ύψος του τιμήματος, για την απόκτηση των αδειών που αφορούν τα «φρουτάκια» τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα.
Πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και της διοίκησης του Οργανισμού είναι να αποκτηθούν άμεσα οι 16.500 άδειες των VLTs που λαμβάνει -βάσει του ψηφισθέντος νόμου- η εταιρεία και να τεθούν σε λειτουργία όχι μόνον στα περίπου 5.000 πρακτορεία ανά την επικράτεια, αλλά και σε αυτόνομα σημεία εκτός του υπάρχοντος δικτύου. Πέραν, όμως, των συγκεκριμένων αδειών, και οι υπόλοιπες 18.500 άδειες (συνολικά 35 χιλιάδες παιγνιομηχανήματα θα λειτουργήσουν στη χώρα) θα αγοραστούν από τον ΟΠΑΠ και στη συνέχεια θα μεταπωληθούν στους ιδιώτες που θα εισέλθουν στην αγορά.
Όπως εξηγούν στο «Κ» πηγές από το οικονομικό επιτελείο, με αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετηθεί εν μέρει ο στόχος που έχει τεθεί για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο οδοιπορικό της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκης έκανε σαφή αναφορά σε πώληση του ΟΠΑΠ μέσα στο 2011 (χωρίς να αναφερθεί ποσοστό), πέραν των σχεδίων για τα VLTs και την χρονική επέκταση της σύμβασης για το μονοπώλιο.
Κρατική ενίσχυση
Υπάρχουν, βέβαια, και όσοι υποστηρίζουν πως η υπόθεση των βιντεολόττο ενδεχομένως να συναντήσει εμπόδια, λόγω Βρυξελλών, αλλά και όσων (βλέπε καζίνο) αντιδρούν.
Η διοίκηση του Οργανισμού προτίθεται να λειτουργήσει σημεία με βιντεολόττο εκτός πρακτορείων, όμως οι πράκτορες αντιδρούν.
Η διοίκηση του Οργανισμού προτίθεται να λειτουργήσει σημεία με βιντεολόττο εκτός πρακτορείων, όμως οι πράκτορες αντιδρούν.
Και αυτό, διότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο το κατά πόσο η χορήγηση των αδειών για τα βιντεολόττο στον ΟΠΑΠ θεωρείται ή όχι κρατική ενίσχυση.
Η Ε.Ε. και οι πλευρές που έχουν έννομο συμφέρον παρακολουθούν στενά το θέμα της ρύθμισης της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη ένα «κακό προηγούμενο» που οδήγησε στην επιβολή υψηλού προστίμου (το οποίο πληρώνεται ακόμα για την υπόθεση της απαγόρευσης των ψυχαγωγικών παιγνίων).
Στον ορίζοντα, όμως, έχει αρχίσει να φαίνεται και ακόμα ένα ζήτημα. Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ ήδη αντιδρούν στην πρόθεση της διοίκησης να παράσχει έως δύο VLTs (σε κάποιες μόνο περιπτώσεις παραπάνω) ανά πρακτορείο και για τα υπόλοιπα να αναζητηθούν νέα σημεία, ζητώντας να απορροφηθούν όλα από το υπάρχον δίκτυο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις του ΟΠΑΠ με εταιρείες παρόχους τεχνολογίας στα βιντεολόττο.
Δανεισμός
Παράλληλα, η διοίκηση κινείται με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, ήτοι προετοιμάζεται για μια τεράστια εκροή κεφαλαίων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επενδυτικοί στόχοι που έχουν τεθεί. Το μόνο δεδομένο αυτήν τη στιγμή είναι ότι η επέκταση της σύμβασης με το Δημόσιο θα απαιτήσει ένα ποσό κοντά στα 350-400 εκατ. ευρώ, οι άδειες για τα VLTs κοστολογούνται στα 350-450 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον κεφάλαια θα απαιτηθούν για την είσοδο στη διαδικτυακή αγορά (joint venture ή με εξαγορά παρόχου), αλλά και για τα λαχεία, αν και τα τελευταία δεν αποτελούν προτεραιότητα.
Με δεδομένο ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα ταμεία του ΟΠΑΠ βρίσκονταν περί τα 607 εκατ. ευρώ, εξηγείται η ανάγκη της εταιρείας να προσφύγει σε εξωτερικό δανεισμό (εξετάζονται οι λύσεις του ομολογιακού ή κοινοπρακτικού δανείου) για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ θεωρείται βέβαιο πως η «γαλαντόμος» μερισματική πολιτική θα αποτελέσει παρελθόν.
Άσκηση ισορροπίας η ιδιωτικοποίηση
Στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση καλείται να υπηρετήσει διπλό στόχο: αφενός, θέλει να εισπράξει τα πολύτιμα κεφάλαια από την εκχώρηση του 34% που κατέχει στον Οργανισμό, αφετέρου πρέπει να αποφασίσει πόσο... ιδιωτικός θα γίνει ο ΟΠΑΠ, με λίγα λόγια τι είδους μοντέλο πώλησης θα ακολουθηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», εντός της κυβέρνησης συνεχίζουν να υπάρχουν φωνές περί μη πώλησης του Οργανισμού (όπως του Π. Γερουλάνου) ή, σε αντίθεση περίπτωση, περί υιοθέτησης δεσμευτικών όρων από τον αγοραστή για τη συνέχιση χρηματοδότησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μέσω του ΟΠΑΠ, όπως ο ελληνικός αθλητισμός ή ο πολιτισμός. Άγνωστο, βέβαια, ποια διοίκηση ιδιωτικής εταιρείας θα δεχθεί κάτι τέτοιο ή παρόμοιους όρους και ποια εξήγηση θα δοθεί προς τους μετόχους της. Ούτε βέβαια με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί μια τέτοια χρηματοδότηση από έναν ιδιώτη.
Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται σαφές πως απογαλακτισμός του ΟΠΑΠ από το Δημόσιο θα σημάνει αδυναμία άσκησης πολιτικής σε πολλαπλά επίπεδα, κάτι που γνωρίζουν καλά σε κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση.
Η πίεση της τρόικας ωστόσο, για επιτάχυνση στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων είναι κάτι περισσότερο από ασφυκτική, εξ ου και η αναθεώρηση του σχεδιασμού για μετάθεση του εγχειρήματος...
πηγή : ΚΕΦΑΛΑΙΟ
0 γραψτε το σχολιο σας:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όταν σχολιάζετε ανώνυμα να είστε ευγενείς και να αποφεύγετε τα προκλητικά σχόλια.
Σχόλια τα οποία προέρχονται από χρήστες των οποίων τα στοιχεία δεν είναι ευκρινώς αναγνωρίσιμα και περιέχουν προσβλητικές εκφράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα θα διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.
Η ουσία της παρέμβασης του καθένα πρέπει να αφορά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι πρόσωπα.